Кърджали на дъното по специализация на производства и услуги, кадърните бягат към София

Специализацията в сферата на производството и услугите е на най ниска в Кърджалийска и Смолянска област в Южен централен район за планиране. Технологично най-развита в ЮЦР е Пловдивска област, където има производство на химически продукти, части за автомобили, машини.Като цяло в Южен централен район не се откриват високотехнологични производства. За това и младите специалисти бягат към София. В Югозападния район,където се намира столицата е концентрирано 82 % от научния и технологин потенциал на страната. Това сочи анализ на Министерството на икономиката представен на работна среща в Кърджали от Стефан Узунов.

Домакин на форума бе областният управител на Кърджали Илия Илиев. В него взеха участие областни управители от ЮЦР, представители на общини, на неправителствени организации, бизнесмени.

Целта бе да се съберат мнения и идеи при изготвянето на Иновационна стратегия за интелегентна специализация на България. Въз основа на нея Брюксел ще ни отпусни 2 млрд.евро до 2020 г. за развитие на наука, иновации и високи технологии. Те са по две оперативни програми :Иновации и конкурентноспособност и Наука и образование за интелектуален растеж. Преди няколко дни правителството „Борисов 2“ подписа с Европейската комисия споразумение за финансиране на едната програма. В скоро време се очаква парафиране и на втората. Цялостното приемане на стратегията трябва да стане през юни. Само ако проектите отговарят на нейните приоритети , те ще получат финансиране от Европейския съюз. Затова е важно предложенията при нейното списване да дойдат отдолу, като се протежира т.нар.“предприемаческо откритие“.

В момента страната ни се оценява по 70 индикатора от Брюксел. Ние сме в категорпията на „плахите иноватори“. Целта на правителството е да изплуваме от дъното и да влезем в групата на „умерените иноватори“. Затова ще бъде създаден Съвет за интелегентен растеж към премиера Борисов. Той ще работи в няколко приоритетни области: мехатроника, информационни и комуникационни технологии, биотехнологии, нанотехнологии, творческа индустрия,фармация, туризъм.

Сега страната ни изразходва 0,64% от БВП за наука и високих технологии. До 2020 г. тези средства трябва да достигнат 1,5%.За ЕС целта е 3% от БВП.

Ограниченото финансиране предполага и недобре развита иновационна система. В ЕС сме на последно място, а в света на 44-то.

Понастоящем броят на научните работници в страната ангажирани в институти, университети и фирми е 22 000 души. Целта е структурата на БАН да се децентрализира и по места да се създадат офиси за високотехнологични изследвания.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини