Балгьоч обвини в радикализъм помашката федерация PODEF в Турция

Юксел Йозкан

Най-голямата организация на изселници от Балканитев Турция обвини в радикализъм създадената преди две години помашка федерация PODEF в Истанбул. За Кърджали бг вести лидерът на Балгьоч проф.Юксел Йозкан бе категоричен, че неговата организация не поддържа връзки и не признава формации с радикален характер. Такива контакти не съвпадат с политиката на нашата федерация, категоричен бе Йозкан.

Според него етническото разнообразие е богатство за Балканите, а неговата организация е пример за толерантност. При нас не правим разлика между изселниците от Балканите. Не ни интересуват етническите различия. Имаме доста помаци в нашата организация,каза още Йозкан. Той подчерта,че Балгьоч не поддържа връзки с помашки структури и на територията на България.

Изявлението на лидерът на Балгьоч бе в отговор на изказване на лидерът на Европейски институт „Помак” Ефрем Моллов, че турските власти с подкрепата на Балгьоч се опитват да обезличат PODEF. Според Моллов Балгьоч с помощта на протурски националисти се опитва да абсорбира и обезличи помашката федерация.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини