Преброиха 1981 водолюбиви птици по Арда

1981 броя водолюбиви птици от 20 вида бяха регистрирани да зимуват по язовир „Кърджали“, язовир „Студен кладенец“ и по поречието на река Арда в Източните Родопи в рамките на ежегодното Средно зимно преброяване на водолюбивите птици, което тази година се проведе на 17 и 18 януари 2015 г. Сред тях отново най-многобройни са Големият корморан, Големият гмурец, Кафявоглавата потапница и Белочелата водна кокошка. Най-висок е броят и видовото разнообразие на зимуващите птици в язовир Студен кладенец

„Сред по-интересните видове, които тази година зимуват по долината на реката Арда са Малката черноглава чайка, Звънарката и Белооката потапница, които рядко се наблюдават в Източните Родопи.” – сподели Христо Христов, ръководител на екипа по преброяването и експерт дива природа в Rewilding Rhodopes (По-диви Родопи).

Преброяването на водолюбивите птици в Източните Родопи тази година бе осъществено със съдействието на СЛРБ и РДГ- Кърджали и в него освен експерти и доброволци от БДЗП и По-диви Родопи се включиха и служители на Ловно стопанство Студен кладенец.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е инициатива на Wetlands International и се провежда от 1967 г. в почти всички европейски държави. В България координатор на инициативата е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Целите на преброяването са да се определи размерът на европейските популации на водолюбивите птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини