Българчета и турчета на хорото, бум на интереса към народните танци в Кърджали

Мариана Ликова

Българчета и турчета наблягат на хората в многобройните танцови групи в Кърджали.През последните години интересът към народните танци бележи ръст.Над двеста са децата в града, които тропат хорце от детската градина до гимназиалния курс.

    Интересът е толкова голям, че родителите записват децата си още в детската градина,въпреки,че занятията се заплащат. Те искат още от ранна възраст да осмислят ежедневието им с изкуство.Това споделя за Кърджали бг вести хореографът Мариана Ликова.

   Нейните наблюдения сочат,че родителите, които дават децата си да играят народни танци от ранна възраст, самите те са участвали в танцови трупи или имат афинитет към изкуството и традициите.

  Осъществява се една приемственост. Родителите служат за пример за подражание. Не се къса връзката между поколенията.Родителите държат на постоянството на малките танцьори, споделя още Мариана Ликова.

   Наскоро тя се върна от танцов конкурс в Южна Корея , заедно с представителния състав на Общинския център за младежки дейности и култура в Кърджали, по-известен като Дома на културата. Ликова сочи, че в Южна Корея има сериозна политика в опазването на традиционното изкуство. Има не само добра база,но и децата се насърчават от съвсем малки.Не се жалят средства за участия в конкурси, фестивали, концерти.

      И в Кърджали се опитваме да ползваме максимално базата, с която разполагаме.В Дома на културата привличаме децата още от първи клас. Води ги Гинка Захариева. Аз обучавам подрастващите от 8 до 15 години. В момента в състава са 25 момичета и 20 момчета,споделя още Мариана Ликова. Тя подчерта, че вече трети сезон поддържа бройката. В Дома буквално гъмжи от деца.

  В Дома на културата се стараят да има приемственост от първи клас през средношколския състав до представителния ансамбъл. Самата Ликова е и танцьор в представителния ансамбъл. Познава магията на сцената.

  От първата година след като постъпят при мен се опитвам да кача децата на сцената, за да изпитат удовлетворение от контакта с публиката  ,от овациите, от вниманието на близки и приятели. Аплодисментите им дават увереност, споделя още Ликова. Това е бацил,който ги мотивира. Изявата на сцената се превръща в празник, смята хореографът.

 Похвалното е, че освен в Дома на културата  школи за народни танци има и в големите училища.Пример дават „Отец Паисий” и П.Р.Славейков”. Децата имат желание да се надиграват.

   В танцовия ансамбъл подрастващите се учат на ред и дисциплина.Времето за репетиции е час и половина.Няма възможности за глезотии и разтъкаване.Родителите сами натискат децата си да се съобразяват с хореографа. Те проявават интерес към поведението им в ансамбъла.

  Горда съм като видя на празник моите възпитаници да представят школата.Дори когато сме в заведение и станат да играят се изпълвам с радост, споделя още хореографката.

   Народните танци освен сред подрастващите са много популярни  и сред зрелите кърджалийци. Пример дава любителската формация „Първи на хорото”,създадена в Дома на културата преди десетина години за да популяризира традиционния танц.Той буквално запалва огън,който бързо се разгаря.Ръководител е Васко Василев.Ликова е една от учредителките.Сега такива формациии има към Военния клуб,Тракийския клуб и др.Отделните клубове се състезават  по празници.Вече има и нарочни надигравания пред публика.

   Народните танци станаха толкова популярнив Кърджали,че ресторанти в града организират т.нар.хоротеки в определена вечер от седмицата.На тях се стичат малки и голеби,българи и турци за да се насладят на народния танц.

Георги Кулов

  

Детския ансамбъл към Дома на културата
Надиграване
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    An
    anonimen_1415518901
    0 0
    09:38, 9 ное 2014
    offf boklyk pak kade si vre6 nosa maa koq si ti 4e da dava6 mneniq vij se na kvo prili4a6 sa4anliika mrasna dobre
  • 2
    An
    anonimen_1415518901
    0 0
    09:42, 9 ное 2014
    dobre 4e e majat ti inache vsichki ste omreli ot glad...bokluk
Последни новини