СЗО: Децата в Северна Газа умират от глад

Деца умират от глад в Северна Газа, каза генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус. Той посочи, че посещенията на агенцията през уикенда в болниците Ал-Авда и Камал Адуан са били първите от началото на октомври, предаде Би Би Си.

След посещението, Гебрейесус пише в публикация в социалните мрежи за „мрачни открития“. Той споменава, че липсата на храна е довела до смъртта на 10 деца и „тежки нива на недохранване, сериозен недостиг на гориво, храна и медицински консумативи, разрушени болнични сгради в северната част на Газа, където около 300 000 души живеят с малко храна и почти никаква чиста вода“.

„Посещенията бяха първите на СЗО от месеци въпреки усилията ни да получим по-редовен достъп до северната част на Газа“, пише още той.

Управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в Газа съобщи в неделя, че най-малко 15 деца са починали от недохранване и дехидратация в болницата Камал Адуан, а миналата седмица ООН предупреди, че гладът в Газа е „почти неизбежен“.

Високопоставен служител на ООН предупреди, че най-малко 576 000 души в Ивицата Газа, една четвърт от населението, са изправени пред катастрофа заради недостига на храна и едно на всеки шест деца под две години страда от остро недохранване.

Регионалният директор на Уницеф за Близкия изток и Северна Африка Адел Ходр каза, че „детската смърт, от която се страхувахме, е тук, тъй като недохранването опустошава Ивицата Газа“.

„Тези трагични и ужасяващи смъртни случаи са причинени от човека, предвидими и напълно предотвратими“, смята Адел Ходр.

В събота САЩ пуснаха първата си въздушна доставка на хуманитарна помощ в Газа - включително повече от 38 000 пакети с храна. Въпреки това хуманитарните агенции посочват, че тези доставки, които също са били извършени преди това от Обединеното кралство, Франция, Египет и Йордания, са неефективен начин за снабдяване на хората.

Самите доставки понякога се оказват смъртоносни, отбелязва Би Би Си. Миналата седмица най-малко 112 палестинци бяха убити, когато големи тълпи се спуснаха към камиони, превозващи помощи, а около тях имаше израелски танкове. Израел каза, че танковете са стреляли предупредително, но не са ударили камионите и че много от загиналите са били стъпкани или прегазени. Това обаче беше оспорено от „Хамас“, който каза, че има „неоспорими“ доказателства за „директна стрелба по граждани“.

Някои хуманитарни агенции са изправени пред трудности с властите. Филип Лазарини, ръководителят на главната агенция на ООН за правата на човека в Ивицата Газа, обвини израелското правителство, че се опитва да „елиминира“ присъствието на ООН в Газа.

Израел отдавна обвинява различни клонове на ООН  в пристрастност и дори в антисемитизъм. Няколко западни страни, включително Обединеното кралство, спряха финансирането на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци, след като Израел обвини част от служителите в съучастие в атаките на „Хамас“ от 7 октомври.

Служители на ООН са възхвалявали кланетата на ''Хамас'' от 7 октомври

Според Лазарини тези обвинения имат широк политически мотив, който включва планове за „премахване на статута на бежанците и гарантиране, че това не е част от окончателно политическо споразумение“.

Появиха се подробности за действията на служителите на ООН, обвинени в съучастие с Хамас

Израелската армия започна широкомащабна въздушна и наземна кампания за унищожаване на „Хамас“,  след като въоръжени лица на групировката убиха около 1200 души в Южен Израел на 7 октомври и взеха за заложници около 250 човека.

Повече от 30 500 души, предимно жени и деца, са били убити в Газа оттогава според здравното министерство на територията, контролирано от терористичната групировка.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини