"Ислямска държава" превзе газово находище в Сирия

След седмица на сражения с правителствените сили бойците от екстремистката групировка "Ислямска държава" са превзели газово находище в сирийската провинция Хомс, съобщи агенция "Ройтерс". Това е второто газово находище, контролирано от ислямистите.

"Ислямска държава" е публикувала в социална мрежа 18 снимки, на които се вижда флагът на организацията, издигнат над газовото находище в Джахар, както и пленено оръжие и военна техника, съобщава SITA – група за наблюдение на джихадистки уебсайтове.

Терористичната организация, която контролира приблизително една трета от Сирия, както и част от северен Ирак и обяви създаването на ислямски халифат, превзе газовото находище Ша`ар на 30 октомври.

"След като фирмата в Ша`ар и позициите наоколо станаха част от земята на Халифата, войниците настъпиха и превзеха нови територии, слава на Аллах", съобщи "Ислямска държава" в ново съобщение. "Вчера затегнахме контрола си над село Джахар и газовата фирма "Махр", както и девет укрепени позиции с тежко въоръжение и танкове, бронирани коли и огнестрелно оръжие от различен калибър", добавя организацията.

Според доклада на SITA екстремистите са пленили два танка, седем бронирани коли и няколко тежки картечници.

Водена от САЩ коалиция извършва въздушни удари в Сирия от началото на септември назад. Ударите не са координирани с режима на сирийския президент Башар Асад, който също се бори срещу ислямистите.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини