Над 20 нелегални имигранти загинаха в Босфора

Най-малко 24 нелегални имигранти са загинали при потъването на рибарска лодка в Босфора, край историческия фар Румели Фенери (при излаза за Черно море), съобщава турският телевизионен канал НТВ.
На борда на потъналия съд е имало около 40 души. Досега са спасени само седем от тях, а от морето са извадени 24 тела на удавени.
Инцидентът е станал по време на буря, лодката била повлечена от вълните, преобърнала се е и е потънала.
Турските брегови власти продължават спасителните работи. Един от спасителите, капитан Али Сарухан, разказа, че рибарите от близкото селище Румели фенери също участвали в спасителните работи. „Тук е истински ужас, наоколо плуват само трупове, но духа силен вятър и е много трудно да се стигне до тях и да бъдат спасени, ако има живи. Гемията всъщност е малка рибарска лодка и бежанците са били натъпкани като сардели. Предполага се, че лодката се е преобърнала от тежестта на хората“, каза той.
Мнозинството от бежанците са от африканските държави, между тях има и деца, се казва в съобщение на истанбулското валийство.
По сведения на един от спасените, собственикът на лодката им обещал, че ще ги превози до бреговете на Румъния. Друг оцелял разказал, че в Истанбул се свързали с каналджия, на когото платили по 7000 евро на човек, за да ги превози. По думите му в лодката имало и десетина деца, които са се удавили.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини