Над 2000 души събра инициативата „Братство без граници”в Кърджали

Молитвата

Над 2000 души събра в Кърджали инициативата „Братство без граници” на истанбулската община „Байрам паша”в Кърджали. За десета поредна година тя организира „ифтари на колела” из Балканския полуостров. Посещават се всички държави,където има мюсюлмани. На ифтарите в навечерието на Рамазан Байрма,освен последователите на пророка Мохамед се канят и християни.

В Кърджали ифтарът се проведе на паркинга пред стадион „Дружба”. Той се заснимаше от телевизионни екипи и се предаваше на живо от турските канали „360” и” Тек Румели”. В хилядното мнозинство бяха освен турци,роми,българи мохамедани, християни.Сред гостите  на ифтара бяха генералнит консул на Република Турция Шанер Джебедчи,кметът на Кърджали Хасан Азис,народните представители Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрула, кметове и заместник кметове на общини от региона. Сред официалните лица бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед и районния мюфтия Бейхан Мехмед.

  Приветствие поднесе председателят на Общинския съвет на „Байрам паша” Джамил Йълдъз. Той е един от инициаторите на проекта.Йълдъз  припомни,че от десет години поздравява кърджалийци за Рамазан Байрама.Разказа за обиколката на „кервана” из Балканите. Пожела успех на турският премиер Реджеп Таип Ердоган на предстоящия вот за президент. Благодарение на него имаме това благоденствие ,подчерта Джамил Йълдъз.

  Кметът на Кърджали Хасан Азис акцентира върху репутацията на Кърджали като столица на толерантността.Той каза,че християни и мюсюлмани винаги са заедно на празници.

  Приветствия поднесоха народният представител Ердинч Хайрула и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.

Генералният консул Шанер Джебедчи посочи,че България е важна страна за Турция.Имаме общи ценности,отбеляза дипломатът.Той подчерта, че Кърджали е целта на добрите пожелания на събралите се на ифтара.

  Районният мюфтия Бейхан Мехмед прочете молитва.

Бе прожектиран документален филм за инициативата на община „Байрам паша”.

За съжаление посланията на ораторите не стигнаха до гостите християни.Всички официални лица говориха на турски без преводач.

Георги Кулов

Приветствие на консула
Посрещане на консула
Въртящ се дервиш
Танц
Ибру
Захарен памук за най-малките
Шербет
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини