Кемал Калъчдароглу в Кърджали: Религията не трябва да се употребява за политически цели!

    Религията не трябва да се употребява за политически цели. Тя не трябва да бъде средство за противопоставяне. Поздравявам християните за Великден и мюсюлманите за настъпващия Рамазан Байрам. Благодаря на кърджалийци за гостоприемството. Това заяви в Кърджали председателят на Народо-републиканската партия и кандидат за президент на опозицията в Турция Кемал Калъчдароглу. Калъчдароглу бе гост на благотворителна вечеря- ифтар, дадена от общините Одрин,Чорлу и Текирдаг, на която домакин бе Кърджали. Гостът подчерта,че отношенията между България и Турция са много добри и ние смятаме да ги развиваме в положителна насока.Той цитира веруюто на Бащата на турците”Мир в страната –мир в света!

     Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ поздрави християните за Великден и мюсюлманите за настъпващия Рамазан Байрам. Той подари на госта фигура на картал/орел/.

     Поздравления към християни и мюсюлмани за настъпващите празници отправи и домакинът кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис. Той също цитира Ататюрк. Бащата на турците бе казал: Който е против България е против Турция! Хасан Азис посочи,че ифтарите между побратимените общини се превръщат в традиция. Те са символ на единство и толерантност. Подчерта,че Кърджали е столица на толерантността не само в България, но и на Балканите.

      Кметът на Одрин Реджеп Гюркан посочи ,че мислите на жителите на побратимените общини не се разделят от граници, душите не се разделят от граници.

      На ифтара присъстваха кметове на общини,председатели на общински съвети,депутати в Народното събрание и Меджлиса.

    Молитва отслужи районният мюфтия Басри Еминефенди.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини