Кметът на Голяма Община Бурса Алинур Акташ даде ифтар за над 500 души в Кърджали

Изображение 1 от 2

    Благотворителната вечеря-ифтар по повод свещения месец Рамазан бе организирана от кмета на Голяма Община Бурса Алинур Акташ в Кърджали. В салона на хотелски комплекс „Арпезос“ на обща трапеза се събраха над 500 души. Домакини на събитието бяха Районното мюфтийство и Община Кърджали.

    Благотворителната вечеря уважиха генералният консул на Р. Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, зам. председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, депутатът от Партията на справедливостта и развитието в турския Меджлис Атилла Йодюнч, областният председател на Партията на справедливостта и развитието в Бурса Мустафа Явуз, ректорът на Тракийския университет в Едирне проф. Ерхан Табакоглу. Тук бяха още народните представители от ДПС Адлен Шевкед, Байрам Байрам, инж. Павлин Кръстев, областния лидер на ДПС Ресми Мурад, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник Петър Гарена, бившият районен мюфтия Фикри Сали, директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов, кметовете на 7-те общини в областта, председатели на законодателните органи, областна и общински структури на ДПС- Кърджали.

    От името на мюсюлманската общност районният мюфтия Басри Еминефенди изказа благодарност към кмета на Голяма община Бурса Алинур Акташ за това, че споделя ифтара с хората от Кърджали. „Идеята ни беше да организираме тази благотворителна вечеря в двора на новата джамия, но поради дъждовното време, взехме решение да го проведем тук.“ Алинур Акташ е подкрепил много важни проекти в областта. Със съдействието на Голяма община Бурса е изграден  грубият строеж на новата джамия в Кърджали, реставрирана е историческата джамия в Джебел, в момента се изгражда и нова джамия в Момчилград. От свое име и от името на всички присъстващи искам да благодаря най-сърдечно на Голяма община Бурса за подкрепата. Джамиите са дом на утеха, на смирение и душевно успокоение“, заяви районният мюфтия Басри Еминефенди.

    Енорийския свещеник отец Петър Гарена поздрави присъстващите по случай празничната вечер. Той започна своето приветствие с думите на

    персийския поет Мевлана Руми - „Ела, ела, какъвто и да си пак ела“. „Добре сте дошли всички на тази обща софра. Всевишният е един“, заяви отец Петър Гарена.

    Зам. председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис изказа най-сърдечните си благодарности към кмета на Голяма община Бурса Алинур Акташ, генералния консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и на ректора на Тракийския университет в Едирне проф. Ерхан Табакоглу за това, че всички заедно са прекарали един пълноценен ден на Рамазана, както с ифтара, така и с концерта „Религиозна симфонична музика“. „В Кърджали винаги хората заедно празнуват своите празници, независимо от своята вяра. Отново на една маса сме заедно с водачите на религиозните общности - районния мюфтия и енорийския свещеник. Неслучайно градът ни е наричан столица на толерантността. Кърджали е знак на добросъседство между хората от различни етнически общности, които заедно споделят празниците и заедно преодоляват трудностите. „Нека винаги да има такива поводи да бъдем заедно, единни и сплотени“, заяви инж. Хасан Азис. Той поздрави мюсюлманите и техните семейства с настъпващия празник Рамазан Байрам и им пожела здраве, добруване и благоденствие.

    „Бурса е градът на изселниците в Турция. Бурса означава Кърджали, Ардино, Джебел, Момчилград, Скопие, Призрен. Ние винаги трябва да бъдем единни и сплотени, защото това е нашата вяра и традицията на нашата цивилизация. Ние може да живеем в България, Босна и Херцеговина, Турция, но сърцата, намеренията и искреността ни са едни и същи“, сподели в своето приветствие кметът на Голяма община Бурса Алинур Акташ и поздрави мюсюлманите с предстоящия празник Рамазан Байрам. 

    Генералният консул на Р. Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю отбеляза, че след отмяната на мерките от извънредната епидемична обстановка изживяваме един пълноценен месец Рамазан. „Всяка вечер сме в различни градове и села и сме заедно, за да споделим радостта и щастието на Рамазана с нашите братя и сестри от България“, заяви Корхан Кюнгерю.

    Ифтарът завърши с благодарствена трапезна молитва, направена от бившия районен мюфтия Фикри Сали.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Па
      патриот а не националист.
      0 0
      08:20, 20 апр 2022
      престанете с този ифтар ли е какво е.разберете българия не е анклав на турция.само турски новини.идва ми в повече.кой дошъл от турция кой отишъл в турция само дпс и турция.стига стига. този сайт да е поне изчистен от този бъркоч.
    Последни новини