Община Кърджали ще съди софийска фирма, блокирала проект за ремонт на детска градина

Кметът на община Кърджали Хасан Азис се закани да съди софийската фирма „Холдинг Пътища ПСП”за блокиране на обществена поръчка за ремонт на детската градина „Максим Горки” . Двеста деца са принудени да живеят и играят в лоша среда заради претенции на фирмата без покритие  да ремонтира сградата . Два пъти от Холдинг Пътища ПСП” обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията  решението на комисия на общината отговаряща за търга.При това са класирани на пето последно място заради най-висока цена и най-дълъг срок на ремонта.В момента тече дело във Върховния административен съд. Ако общината го спечели ще предяви иск за пропуснати ползи. Съзнаваме,че това ще е прецедент, но сумата, която не успяхме да усвоим е 350 000 лева, каза пред журналисти кметът на общината Хасан Азис.Според него повдението на фирмата може да се определи като безотговорно. Единственото им желание бе да блокират ремонта,подчерта градоначалникът.

  Общо 1590 деца ще учат в обновени училища и детски градини на територията на общината.По проекта „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения и детски градини в община Кърджали” са ремонтирани общо 7 заведения. Сред тях трябваше да бъде и детска градина „Максим Горки”.

 Ремонтни работи, като смяна на дограма,външна изолация,ремонт на покриви,обновяване на котли за отопление са извършени в детските градини „Чайка”-Кърджали, ”Райна Княгиня”-Кърджали, детска ясла към ОДЗ”Райна Княгиня”-Кърджали,детска градина „Снежанка”, с.Енчец,основно училище „Хр.Смирненски”,с.Мост, основно училище „Иван Вазов”,с.Широко поле и СОУ”Йордан Йовков”-Кърджали.Средствата са по опаретивна програма „Регионално развитие” и са 2 973 183,37 лева. Делът на европейското финансиране е 85%. Сред фирмите изпълнителки са „ПСГ”-София,””Меаца”-Кърджали,”Саварона”-Кърджали и др.

Кметът посочи, че има проекти за 5 училища и 4 детски градини,които също да бъдат ремонтирани и да бъде повишена енергийната ефективност на сградите. Очаква се общината да се пребори за финансиране.

    Енергийната ефективност ще достигне 60%,когато училищата и детските градини в Кърджали започнат да се отопляват с газ.Вече има готовност да бъдат включени детска градина „Чайка” и СОУ”Йордан Йовков” сподели още градоначалникът.Той каза ,че има намерение да смени горелките на котлите на 12 училища и детски градини в Кърджали,за което са нужни 600 000 лева.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини