В Турция готвят помашки речници и учебници

Ефрем Моллов

Учебници и речници по помашки език се подготвят за издаване в Турция. Изселилите се в южната ни съседка родопчани ще имат възможността да изучават майчиния си език. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Европейски институт „Помак” Ефрем Моллов. Той бе на посещение в турския град Бига, чийто новоизбран кмет Исмаил Ъшък е от местната помашка общност. Както Кърджали бг вести писа Моллов е бил в група представляваща новосъздадената федерация на помашки дружества ПОДЕФ с председател Байрам Ерат.

Моллов е направил специално изказване на форум в Бига. Той е подчертал че всяка политика, която не отговаря на интересите на помаците ще бъде атакувана. Моллов се разграничи от теорията на турският професор ,родом от кърджалийското село Хюсеин Мемишоглу, според която помаците са потомци на куманите,които от своя страна били турци. Както е известно председателят на Европейски институт „Помак” отстоява тезата , че помаците имат прабългарски корени и са в основата на българската нация.

Моллов каза още,че една Турция ,която е на вратата на Евросъюза за членство дава пример на европейска България за отношение към неговата общност. При нас има ксенофобия към помаците, категоричен бе председателя на Европейски институт „Помак”.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини