Прокуратурата дава на съд Ефрем Моллов заради книгата му за българите мохамедани

Обвинението срещу него е за проповядване на дискриминация и омраза на религиозна основа
Районната прокуратура в Смолян внесе обвинителен акт срещу Ефрем Моллов за книгата му „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“. Делото вече е насрочено за 16 ноември и предстои призоваването на подсъдимия смолянчанин и свидетелите. Обвинителният акт е внесен от бившия районен прокурор Георги Кърпаров, който от две седмици работи в прокуратурата в Пловдив.
Срещу бившия пчелар и председател на Европейски институт „Помак“ Ефрем Моллов са повдигнати две обвинения. Първото е, че на 5 май 2013 г. в Народно читалище „Христо Ботев“ в Смолян, където той представя книгата си „Има ли бъдеще Велика Булгария, или защо е скрита историята на помаците“, чрез нея е проповядвал дискриминация, като е прокламирал егоцентризъм, чрез абсолютизиране и етническо разграничение на група от хора, причисляващи се към помашкия етнос, като с това са се дисквалифицирали всички други българи. Проповядвал е и омраза на етническа принадлежност. Второто обвинение е, че е проповядвал омраза на религиозна основа.
Обвинителния акт е доста солиден и в него е направен обстоен анализ на книгата, придружен с цитати от нея. Назначена е и съдебна експертиза, в която са включени трима експерти. Сред тях е Милко Василев – бивш съветник по политическите въпроси на министъра на отбраната в зората на демокрацията, а след това зам.-директор на Служба „Военна информация“ в МО, анализатор и началник на отдел „Стратегически анализи и прогнози“ в Национална служба „Сигурност“ – МВР. В изготвянето на експертизата участват още доц. д-р Мария Левкова от Института за исторически изследвания при БАН, както и проф. Агоп Гарабедян – директор на Института по балканистика при БАН и вещо лице по делото за радикален ислям срещу Ахмед Муса и 13-те имами.
Проверката срещу Ефрем Моллов започна в началото на 2014 г. след сигнал на Държавната агенция за национална сигурност за проповядване на омраза на религиозна основа. Сигналът на ДАНС първоначално бе изпратен в Окръжна прокуратура – Смолян, заради съществуващи данни за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология по чл. 108 от НК. След постановен отказ преписката е препратена на Районната инстанция по компетентност с указание да се прецени дали да бъде образувано досъдебно производство по чл. 164 от НК или да се постанови отказ. На 10 февруари Районната прокуратура образува наказателно производство.
Адвокат на автора, който в момента живее със семейството си в Норвегия, е бившия окръжен прокурор на Смолян Славчо Кържев.
http://www.otzvuk.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини