Коли на СОТ стават линейки

 Коли на СОТ стават линейки, а гардове разнасят лекарства по къщите в селата. Това не е поредната здравна реформа, а резултат от конкуренцията между частни охранителни фирми и армията от безработни, която се наема по новата национална програма "Сигурност", пише "Телеграф".

5000 души ще започнат работа в помощ на полицията, която се опитва да пресече масовите набези на апашите в селата. В много райони обаче вече действат частни СОТ-ове. Техните гардове поставят под съмнение способностите на наетите безработни в борбата с битовата престъпност.

В стремежа си да не изпуснат селата като клиенти, охранителни фирми в Пловдивско предлагат допълнителни услуги, които нямат нищо общо със същинската им дейност. Частни гардове носят лекарства на неподвижни и самотни възрастни хора или им купуват хляб. Ако се налага ги транспортират до най-близката болница.

Извън тези нетипични за една охранителна фирма дейности сотаджиите наблюдават основно да няма посегателства в къщите на техните клиенти. Селата, в които са стъпили, са оборудвани с камери на входно-изходните си артерии. Така пиле не може да прехвръкне и кражба не може да стане, без охранителите да видят чия е колата. От частната фирма съветват възрастните хора и как да се пазят от телефонните измами, от домови кражби и посегателства върху селскостопанската продукция. Таксата на месец за домакинство е малко под 10 лева, а времето за реакция на гардовете е секунди. Така например ако някой старец се усети застрашен, може само да вдигне телефонната слушалка и ако не набере номер до 6 секунди, на петата минута охранителите ще са в дома му.

Междувременно в страната вече кипи кампания за наемането на безработни по програма "Сигурност". Те ще се назначават на трудов договор за 8 месеца срещу минималното трудово възнаграждение, което е 340 лева. Областните администрации съгласуват с дирекциите на МВР каква е необходимостта от такива хора по селата. След това подават заявки за работни места в бюрата по труда в областните градове, обясниха от Агенция по заетостта.

Във Варненско например работа като охранители ще започнат 190 души. В момента се съгласува с ОД на МВР в кои села по колко души да бъдат наети, съобщи шефът на Бюрото по труда в морската столица Божидар Михайлов

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини