Училището, което учи децата да бъдат "в крак с времето"

    Близо една трета от учениците на столично училище идват с таблети за уроците или използват смартфоните си в час. Нямат хартиени бележници и раниците им са станали по-леки. Освен това получават повечето от домашните си онлайн.

    В 51-о Средно училище "Елисавета Багряна" в софийския квартал "Хиподрума" учат деца от 1-ви до 12-ти клас, а при кандидатстването след 7-ми учениците могат да избират между профил софтуерни и хардуерни науки и изобразително изкуство.

    Директорът Асен Александров е специалист по информационни технологии и математика и винаги е работил в образованието, но не през цялото време в България. Придобива опит от Америка и Словакия и го прилага в училището вече 14 години.

    Кабинетът му не е типичният за директор на училище - стените са цветни, по лавиците има най-различни статуетки, а негов шарж стои в голяма дървена рамка.

    Учителската стая е в съседство. Там няма хартиени дневници. На едната стена има само интерактивна дъска, в която се съдържа цялата информация, необходима на учителите – разпределението на часовете, отсъствията на учениците, програми по класове и друго нужно.

    Така е, защото 51-о е едно от 50-е училища, които въвеждат електронния дневник като постоянен, без да дублират съдържанието му на хартия. Благодарение на това, че чрез него родителите получават цялостна информация за децата си в реално време - оценки, отсъствия, бележки от учители, препоръки, съобщения, необходимостта от редовните родителски срещи би могла да отпадне.

    Дигитализация срещу тежките ученически раници?

    Проблемът с тежестта на ученическите раници се дискутира дълго време, а Министерството на образованието и науката периодично дава препоръки на директорите как да се справят с него. Една от тях беше да се направи преразпределение на седмичната програма, за да носят децата по-малко учебници, а друга - да се използват тетрадки на по-нисък клас хартия, защото така теглото им е по-малко.

    Последното решение на министерството позволи на училищата да кандидатстват по програма, с която да финансират частично поставянето на шкафчета за учениците.

    Директорът на 51-о не се е възпозлвал от предложението. Не е сигурен, че така ще се реши проблемът за големите ученици, които са на кабинетна система- "Няма как всеки ученик във всяко училище да има шкафче, защото не навсякъде коридорите са достатъчно широки. Аварийни изходи са и по закон не могат да бъдат стеснявани. Нашите са пълни с красивите рисунки на учениците ни. Защо да ги загрозяваме с шкафчета, когато има и други варианти".

    Като още едно решение за тежестта на раниците Образователното министерство предостави безплатно електронно четими учебници на учениците от 1 до 7 клас. Така се появи идеята за таблет в училище. Последваха дискусии полезно или вредно е за децата. Някои учители и родители не бяха съгласни със замяната на хартиения учебник с електронно устройство.

    "Твърдят, че щели да им се развалят очите, но не се замислят, че повечето време гледат в мобилните телефони. Нека поне 2 часа на ден пред екрана да са по предназначение и да бъдат за учене", казва директорът, който е един от първите въвели използването на таблети в час - "Направихме анкета колко от децата имат таблети и се оказа, че около 80 – 90 % имат. Казахме им - който иска да си носи учебниците, който иска да си носи таблета. Но дори и да дойдат без учебник това не е проблем, защото учителката показва урока на монитор пред всички".

    От какво се нуждаят "новите деца"

    Дигитализацията в училището започва преди 7 години, а Александров е убеден, че тя е решение не само за тежките раници, но и за още много нерешени проблеми.

    "Това е естественият начин, по който нашите ученици възприемат и са в досег с информацията. Децата днес са различни. Те не могат да стоят мирно и да слушат учителят да им говори 30 минути", разказва директорът. Той е твърдо убеден, че по този начин се спестяват много време и усилия за подготовката на преподавателите.

    Представата за класна стая в това училище съвсем не съвпада с традиционната. Кабинетите по различните предмети имат свой облик. Тях посещават по-големите ученици - "Когато ги ремонтирахме реших, че няма да има катедри за учителите и определено място, на което те да стоят. В стаите има монитор и проектор, а също и бяла дъска и стена, на която може да се пише. Чиновете могат да се разместват както е удобно за работа в часовете. Учениците виждат добре където и да са седнали", обяснява Александров и казва, че благодарение на модернизацията им учителите успяват да демонстрират процеси по химия, физика и география, които преди се е налагало да обясняват устно.

    Александров предупреждава, че промяната не е лесна. Когато взима решението, че чиновете няма да са подредени в редици, а децата ще седят по 5 или 6 на една маса, получава отрицателни коментари както от учителите, така и от родителите - "Отговаряха ми, че така ще си пречат. Аз настоявах, че ще работят по групи и ще получават групови оценки. Отново не се приемаше, защото родителите се опасяваха, че силните ученици ще вършат повече неща за сметка на по-слабите. Казах им, че така е и в живота – винаги се работи по групи". Оказва се, че децата не са на мнението на родителите, защото им харесва да си помагат. Дори успехът за няколко години се е повишил чувствително, казва директорът.

    Желание да участват в час - възможно ли е?

    Интерактивната дъска е едно от нещата, което се харесва най-много от учениците в кабинетите - "Те сами изявяват желание да излязат и да участват в задачите", казва учителката по география Калина Софрониева - "Информацията вече е навсякъде. Учителите отдавна не сме единствените, от които децата могат да я получат, затова и ние трябва да се съобразяваме с това".

    Електронните учебници дават възможност да се използват допълнителните приложения, с които могат да се показват 3D изображения. Софрониева обяснява, че тези модели улесняват децата да се запознаят нагледно с дадени природни процеси и да ги разберат, като образуването на вулканите, например.

    "Методът на капката" при справяне с трудностите

    В началото не всички учители са били съгласни с дигитализацията - "Въпреки това с така наречения "метод на капката" нещата започнаха да придобиват друг облик. Казвах им, че така ще им е по-лесно и те се убедиха в това"

    След като печели проект по европейската програма "Еразъм+", училището изпраща преподавателите на обучение в Испания, Финландия, Естония. Сега те могат да работят с онлайн платформи и програми и имат добра компютърна грамотност.

    Александров продължава да работи по "метода на капката". Казва, че е търпелив човек. Силно вярва в това, което прави и не спира да осъществява идеите си за усъвършенстване на материалната училищна база.

    "Има една мисъл на Малкълм Гладуел, която ме води – За да превърнеш нещо в мода трябва 25 % от хората да започнат да го правят. След това останалите се увличат от тях и те започват да го правят", усмихва се директорът.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ед
      Един нормален учител
      2 0
      17:52, 13 яну 2019
      Преди много време нямаше тези глупости в училищата и децата ставаха хора.А сега може да излезнат зомбирани пълни с гняв ,защото с тези иновации те не общуват помежду си.Тези които ги мислят тези тъпотии,да се замислят какво реално става с децата ,а не да гледат да си правят далаверките със закупуването на скъпа и ненужна техника.Аз и всички мой връстници сме носили раници не сме се изгърбвали.Това са глупости с тежките раници породени от родители който и до толетната водят децата си за да не им тежи отварянето на вратата
    Последни новини