Киев обвини Русия, че дирижира терористична операция

Като "диалог на глухи" между Русия и Запада определи АФП заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, проведено тази нощ.
Западните страни обвиниха Москва, че е дирижирала напрежението в Източна Украйна, а тя на свой ред прикани Киев да спре да използва сила "срещу украинския народ", предаде БТА.
На свой ред Киев обвини Русия, че дирижира терористична операция в Източна Украйна.

Извънредното заседание бе свикано по искане на Русия, след като изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов разпореди "широкомащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили срещу въоръжените проруски активисти в източната част на страната.

"Вече бе пролята кръв и спешно трябва да бъде предотвратена нова ескалация", подчерта руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин. Той увери, че предотвратяването на гражданската война в Украйна зависи от Запада.

Западните страни трябва да спрат да търсят руска следа в събитията в Югоизточна Украйна, призова още той.

Чуркин предупреди, че планираната на 17 април четиристранна среща за Украйна в Женева (Украйна-Русия-ЕС-САЩ) може да бъде провалена, ако украинската армия започне операции в източната част на страната.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър осъди "руската дезинформация и пропаганда". Тя обвини Русия, че е създала и дирижирала нестабилността в Източна Украйна.

Събитията в този регион в последно време "са пълно копие на тактиката, използвана от руските сили през първите етапи от кризата в Крим", подчерта постоянният представител на САЩ в ООН.

Пауър изрази пълна увереност, че именно Русия стои зад случващото се в Източна Украйна, като се аргументира, че "само (тя) е способна на такава операция в този регион".

Британският постоянен представител в ООН Марк Лайъл Грант заяви, че Западът ще използва заседанието, за да предупреди Русия, че не бива да използва случващото се в Източна Украйна като претекст за военна намеса. В момента ставаме очевидци на "опасна ескалация на една вече рискована ситуация", предупреди той.

Лайъл Грант обвини Русия, че "за пореден път се намесва пряко във вътрешните работи на Украйна, като използва оправдания и военна сила".

Руската федерация трябва да изтегли своите около 40 хиляди войници, които е струпала на границата с Украйна, призова той. Лайъл Грант разкритикува още Русия, че "се опитва да наложи своята воля на украинския народ, като използва дезинформация, сплашване и агресия".
"Това е напълно неприемливо", даде да се разбере той.

Френският постоянен представител в ООН Жерар Аро коментира, че "сценарият, на който ставаме очевидци, напомня, с интервал от един месец, на събитията в Крим".
"Бъдещето на Украйна трябва да зависи само от украинците", призова той.

Русия настояваше заседанието да се състои при закрити врата. В крайна сметка обаче Съветът за сигурност реши срещата да е публична, което позволи на украинския постоянен представител в ООН Юрий Сергеев да присъства.

Сергеев заяви, че Украйна е мишена на "широкомащабна терористична атака, дирижирана от Русия".

Toй обвини Русия „в изпращане на диверсионни групи на територията на украинска територия с цел дестабилизиране на обстановката там”.

"Призоваваме нашите руски партньори незабавно да спрат да нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза той.

Сергеев каза, че в Украйна всекидневно се задържат руски граждани по подозрение в сътрудничество с руските специални служби.

Руската федерация, която е постоянен член на Съвета за сигурност и има право на вето, на практика може да блокира всеки опит за намиране на обща позиция по украинския въпрос.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини