Пожар предизвика извънредно положение в Чили

Голям горски пожар, който обгърна чилийския град Валпарайсо в дим, е унищожил най-малко 500 къщи и предизвика масова евакуация, предадоха световните медии.

Президентът на Чили Мишел Бачелет обяви извънредно положение във втория по големина град в страната Валпараисо. В борбата с пламъците са включени и подразделения на въоръжените сили на Чили.

Пожарът, раздухван от силните тихоокеански ветрове, предизвика евакуацията на хиляди хора, предаде Ройтерс. Двама са загинали, а няколко души са пострадали леко. Най-тежко са засегнати кварталите Ла Кус и Лас Каняс.

Двама възрастни са жертвите на пожара, който бушува от вчера, заяви контраадмирал Хулио Лейра, командир на морска зона 1, отговарящ за сигурността на Валпарайсо.

Линейки са оказвали помощ на хора, вдишали дим, докато огънят е поглъщал къща след къща, съобщиха местните власти. Стихията не попречила на товаро-разтоварните работи на пристанището.

Градът е и без електричество, а пламъците напредват безконтролно, каза кметът Хорхе Кастро. Над града се издига гъст черен дим.

Кореспондент на Ройтерс твърди, че пламъците буквално са погълнали части от втория по големина град на Чили.

За момента няма информация как е започнал пожара.

"Това е най-голямата катастрофа, на която съм свидетел. Опасяваме се, че пожарът може да се разпростре в центъра на града, което ще направи положението още по-сериозно", заяви губернаторът на областта Валпарайсо, чийто главен град е Валпарайсо.

Пожарът е започнал в събота следобед на хълмове край града и бързо се е разпространил заради силните ветрове. Гореща пепел буквално се изсипва върху града днес и поражда дихателни проблеми сред населението, особено сред децата и възрастните.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини