Облагородяват парк „Кедикчал“,който събира хора от различни етноси

Община Момчилград ще кандидатства за финансиране пред Министерството на инвестиционното проектиране с проект за благоустрояване на природния парк „Кедикчал”. На свое заседание днес местният парламент единодушно подкрепи проектното предложение на общинската администрация на стойност 370 000 лева. Най-голямата атракция в обновения парк ще бъде декоративно езерце, което ще съдейства за разумното оползотворяване на съществуващата лековита вода. Предвижда се още изграждане на подиум на старейшините, трасиране на алейна мрежа, поставяне на беседки и пейки, обособяване на огнища и др.

Природният парк „Кедикчал” се намира в центъра на село Равен, на около 7 км от Момчилград. Представлява комплекс от вековни дъбове, представени от видовете благун и космат дъб, на възраст над 600 години. Там се намират и различни видове защитени птици, а в района на парка могат да се открият различни билки и редки красиви растения. В самия парк ежегодно се провежда голям събор, част от традиционните есенни маета в община Момчилград. Същевременно „Кедикчал” е разположено на стратегическо място по пътя към известните в региона културно-исторически и природни забележителности – тракийското светилище край с. Татул, скалното светилище Харман кая, Еленовото стопанство, природният феномен „Вкаменената гора”, резерват „Боровец”.

От ръководството на общината са амбицирани с благоустрояването на парка да възродят многогодишната традиция за провеждане на фолкорен събор с участието на представители на различни етноси.   

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини