Всички украинци може да получат руско гражданство

Руска партия ще внесе в Държавната дума законопроект, даващ право на украинците да получат руско гражданство. Комисия ще следи ситуацията в пограничните райони. "Ще внесем законодателна инициатива, която дава право на всеки гражданин на Украйна, в случай че пожелае, да получи руско гражданство при опростена процедура", каза лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

С предложението си тази партия отиде по-далеч от групата на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) на Владимир Жириновски, която вече внесе законопроект, който трябва да предостави право на ускорено получаване на гражданство на граждани на Украйна от руски произход, както изтъкна Миронов.

Той също така предлага да се даде възможност на всички желаещи сътрудници на отряда "Беркут" да постъпят на работа в структурите на руското МВР и впоследствие да получат руско гражданство.

Украинският и.д. вътрешен министър Арсен Аваков издаде заповед за разформироване на силите "Беркут".

"С други думи, ако някой сметне за необходимо да работи в Русия, ще му бъде предоставена работа в съответствие със званието и квалификацията в структурите на МВР и други правоохранителни органи", каза Миронов.Валентина Матвиенко, оглавяваща руския Съвет на федерацията, възложи на външнополитическата комисия в горната парламентарна камара да разгледа възможността за създаване на специална комисия за оценка и мониторинг на събитията в Украйна

Този орган трябва "постоянно да държи ръка на пулса", по думите на Матвиенко.

"Първо, това не ни е безразлично, второ - трябва да разбираме какво става на границите на Русия", поясни тя.

Група сенатори от външнополитическата комисия заминава за украинската автономна република Крим, където имаше протести срещу новата власт в Украйна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини