Бразилия и ЕС ще прокарат интернет кабел под океана, за да избегнат NSA

Бразилия и Европейският съюз са сключили споразумение за полагането на интернет кабел по дъното на Атлантическия океан. Решението е част от желанието на Бразилия да намали зависимостта си от САЩ след разкритията на Едуард Сноудън за практиките на американската Агенция за национална сигурност (NSA), съобщава агенция Reuters.

На среща в Брюксел президентът на Бразилия Дилма Русеф обяви, че проектът е на стойност 185 млн. долара. Той е сред основите на желанието на страната да "гарантира неутралността" на интернет.

"Трябва да уважаваме личното пространство, човешките права и суверенитета на нациите. Не искаме бизнесът да бъде шпиониран. Интернет е едно от най-великите творение на човека. Затова се споразумяхме, че трябва да се гарантира неутралността на мрежата. Тя да е демократична зона, където можем да защитаваме свободата на словото", коментира Русеф.

Споразумението между Бразилия и Европейския съюз не се вижда като изненада. Миналата година Русеф отмени посещение до Вашингтон, след като стана ясно, че NSA е шпионирала нейния имейл и телефон. Доверието на Бразилия беше накърнено, особено след като страната разчита предимно на американските междуконтинентални интернет кабели за своята комуникация с Европа.

Лидерите на ЕС също нееднократно са изразявали своето недоволство към САЩ след разкритията на Едуард Сноудън от миналата година. Брюксел дори заплаши с временно спиране на споразуменията между ЕС и САЩ за трансфера на данни, освен ако САЩ не увеличи гаранциите за защитата на данните на гражданите на Европа.

Бразилия и ЕС имат сходни притеснения спрямо САЩ, коментира Русеф. За да намалят зависимостта си от Щатите, Бразилия и ЕС ще прокарат кабела от Лисабон до Форталеза, като се очаква това да се случи следващата година. За целта бразилският телеком Telebras и испанската компания IslaLink Submarine Cables ще създадат общо дружество с дялове съответно 35% и 45%, а останалото ще се осигури от европейски и бразилски пенсионни фондове.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини