Украинци стъпват на трудовия пазар в Кърджали

Украинци стъпват на трудовия пазар в Кърджали. Това съобщи лидерката на КНСБ в областта Иванка Караколева. Според кореспонденция на националното радио става дума първоначално на 10 души, а в последствие на още 70.Те щели да работят в завод за пневматични цилиндри. Това не е прецедент обаче. Преди две години технолог с дълъг стаж бе привлечен от шивашко предприятие в областния център

  Според съществуващата нормативна  уредба за вноса на работна ръка от страна извън Европейския съюз трябва да бъде сезирана Агенцията по заетостта. Работниците се водят като командировани и имат право на тримесечен престой. Той може да бъде удължен. Вносът на командировани работници се позволява, когато има внедряване на ново производство.

 По разпоредбите за временна заетост работниците могат да бъдат наети за 1 година и срокът да се удължава. За това обаче е необходимо подаване на заявление в Бюрото по труда и обява в местните медии. Работниците могат да бъдат наети в случай,че няма желаещи за овакантените работни места от местното население.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    боже,боже....
    2 0
    16:26, 17 фев 2021
    .....щом блондинка им показва какво ще работят.........
Последни новини