700 ардинци на едно място в Бурса

През уикенда делегация от община Ардино начело с кмета Ресми Мурад и председателя на общинския съвет Сезгин Байрям взе участие в 16-та поред вечер на ардинци в Бурса. Визитата бе по покана на ръководството на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (ардинци) в Бурса.

В традиционната празнична вечер, която се проведе в петзвездния хотел „Хилтън”, чийто собственик е с ардинско корени, се събраха на едно място над 700 ардинци. Да почетат празника тук бяха Ертугрул Ялчънбаир, бивш виден политик и държавник на Турция, с корени от Светулка, кметовете на Голяма община Бурса  - Реджеб Алтепе и на побратимената община Нилюфер - Мустафа Бозбей, председателят на най-голямата изселническа организация в Турция „Балгьоч” доц. Юксел Юзкан, консулът на България в Бурса Димитър Хаджиев. Присъстваха бивши и настоящи депутати от Меджлиса, както и много кандидат-кметове на населени места в Бурса на предстоящите местни избори в края на март в южната ни съседка и бизнесмени, изселили се от Ардинско между 50-те и 90-те години на миналия век.

Най- малкият гост в празничната вечер бе шестмесечният внук на изселника от Дядовци Айдън Юзкълъч –Топрак, дошъл заедно с родителите си, а най-възрастният 84-годишният Ахмедбейджан Юзтюрк, изселник от град Ардино.

Откривайки срещата председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” и почетен кгражданин на Ардино Ахмет Кахраман припомни на присъстващите, че през 1998 година в Бурса група изселници от Ардинско решават да организират земляческа среща, която продължава и до днес. „С Балканите имаме кръвна, душевна, приятелска и братска връзка. Заедно споделяме радостите и тревогите си. В сърцето на ардинчанина винаги е имало обич, толерантност и гостоприемност”, заяви Ахмед Кахраман.

В хода на празничната вечер слово произнесе и кметът Ресми Мурад. Той сърдечно поздрави земляческата общност в Бурса и уточни, че са тук с 45-членна делегация, която включва общински съветници, кметове на населени места, бизнесмени. Градоначалникът сподели пред присъстващите за мащабните проекти, които са реализирани до историческите и туристически обекти,които се намират на територията на общината, като реконструкцията и рехабилитацията на пътя от Ардино за Дяволския мост, реставрацията и консервацията на тракийското светилище Орлови скали и на Барутчийницата към някогашните османски казарми в Ардино. В същото време Ресми Мурад спомена и за продължаващото благоустрояване на града и населените места в общината. „Асфалтираме пътищата до селата, в които повечето от вас са родени, за да може по-лесно и удобно да достигате до тях”, отбеляза в приветствието си Ресми Мурад. От свое име и от името на председателя на общинския съвет Сезгин Байрам той връчи на председателя на земляческото обединение в Бурса Ахмед Кахраман диплом, с който го удостоява със званието „Почетен гражданин на Ардино”.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини