Цветанов отива на съд по още едно обвинение

Прокуратурата предаде на съд бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и трима ексдиректори на вече закритата служба за подслушване в МВР - СДОТО.

Софийска градска прокуратура е внесла в Софийски градски съд обвинителен акт срещу зам.-председателя на ГЕРБ и бившите шефове на Специализирана дирекция „Оперативно-технически операции” - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

Цветанов е обвинен в това, че като министър съзнателно е допуснал тримата му подчинени да извършат престъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.

Според държавното обвинение от действията му са настъпили тежки последици, като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.
Кацаров, Костов и Иванов са обвинени в това, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства. Деянията им са съставомерни по чл. 387, ал.2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Това е вторият обвинителен акт, който прокуратурата внася в съда срещу Цветанов. По ирония на съдбата според първия той е отказал подслушване на разследвания бивш шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.
По това обвинение вече започна дело. От самото начало около него избухват скандали - първо съдийката си направи отвод заради твърдения за връзка с адвоката на Цветанов - Менко Менков.

След това вторият съдия отказа да си направи отвод заради твърденията, че е бил близък с бащата на Цветанов, макар самият той да настоя за това.

Срещу бившия министър има е трето обвинение, което още не е стигнало до съда- за присвояване на 50 000 лева от МВР в полза на Орлин Тодоров. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини