ЕК ни слага под двойна лупа за корупция. Преглед на печата

Докладът на ЕК за България и породените от него реакции са водеща тема за вестниците във вторник.

„Новият евродоклад показва още по-подробна и печална картина на порочните практики у нас
Европейската комисия въведе общ механизъм за контрол на корупцията в ЕС, като публикува вчера първия си доклад за всичките 28 държави членки. Сбъдна се желанието на последните правителства в България, които недоволстваха, че само нашата държава и Румъния са подложени на унизително наблюдение, и настояваха да се види какво е състоянието в другите държави. Напразна се оказа обаче надеждата им, че новият механизъм ще отмени действащия Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), който бе създаден специално за България и Румъния в деня на тяхното приемане в ЕС на 1 януари 2007 г.
В огласения вчера първи общ Антикорупционен доклад на ЕС се казва, че "двата механизма имат различни цели, но се използват широките знания и уроци, добити от МСП". Добавя се, че "след приключването на процедурата по МСП този доклад ще продължи да следи въпросите, отнасящи се до корупцията". Двете проблемни държави са наблюдавани по МСП заради корупцията си на високо равнище, но за България е добавено и наблюдение заради организираната й престъпност. Следващият Антикорупционен доклад ще се появи след две години, а докладите по МСП ще продължат да излизат ежегодно.
Сравнителният анализ показва, че по някои аспекти на корупцията България е настигната и надмината от други държави в ЕС. Така например според специално проучване на Евробарометър от 2013 г. 76% от европейците смятат, че корупцията е широко разпространена в тяхната държава. България надвишава този показател, защото 84% от нейните граждани имат усещане за ширеща се корупция. Но още по-лоши резултати има в Гърция (99%), Италия (97%), Литва, Испания и Чехия (95%), Хърватия (94%), Румъния (93%), Словения (91%), Португалия и Словакия (90%). Най-слабо усещане за корупция има в северните държави - Дания (75%), Финландия (64%) и Швеция (54%).
Българите обаче са "лидери" по друг показател. Докато 26% от европейците мислят, че в страната им има достатъчно успешни съдебни процеси, които възпират хората от корупционни практики, само 9% от запитаните българи определят съдебните производства за корупция като достатъчни. Бизнес средите също класират България най-високо в ЕС, защото 58% от запитаните казват, че "корупцията им е попречила да спечелят публичен търг или договор за обществена поръчка през последните три години", докато средният показател в ЕС е 32%..." - в. „Сега".

„Въпреки че в доклада е оценена като задоволителна нормативната уредба срещу корупцията, посочено е, че практиката страда от недостатъчна междуведомствена координация, която е необходима, за да се "рационализира събирането на данни и да се насърчи ефективното прилагане на законодателството ". В резултат "наказателното преследване срещу корупцията се възпрепятства  от опорочени досъдебни разследвания, забавяния и прекратяване на делата поради процедурни нарушения".
Твърденията за незадоволителните резултати в борбата с корупцията са подкрепени с примери за неразбулени корупционни практики както по времето на предишния Висш съдебен съвет, така и при избора на новия ВСС.
Не е спестен, без да се споменават имена,  емблематичният случай за корупционното кадруване в съдебната система, известен като "Красьо Черния", действал "като брокер на власт чрез обещания на високи постове в съдебната система", пише в доклада и се припомня, че делата срещу него са се провалили.
Докладът оценява и избора  на  парламентарната квота на новия ВСС през септември 2012 г. като извършен "въз основа на пристрастни съображения".  "Проверките за миналото на кандидатите бяха ограничени до събирането на информация за извършени престъпления или дисциплинарни нарушения", пише в доклада.
Изборът на нови конституционни съдии повтаря пороците в останалите назначения
Докладът припомня поведението на Искра Фидосова като шеф на парламентарната Правна комисия по скандалния случай "Марковска", отново без да споменава имена. "При назначенията на нови конституционни съдии председателят на една парламентарна комисия отказа да позволи при изслушването на кандидат да бъдат разгледани твърденията за корупция, изнесени от депутат, вместо това парламентът одобри кандитурата", пише в доклада." - в. „Дневник".

"Ако непрекъснато смятаме, че сме единствените, които имаме такъв проблем като корупцията, ние няма да намерим лечение. Еврокомисарят Малмстрьом днес каза, че проблемът с корупцията спира дъха. Каза, че в корупция потъват 120 млрд. евро от европейската икономика годишно и че ширещата се корупция застрашава устоите на демокрацията в Европа. България и Румъния, например, няма как да "усвоят" тези пари", заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред бТВ.
"България е в група от държави, в които проблемът с корупцията е най-голям - това са Хърватия, Чешката Република, Литва, Румъния, Гърция. Този доклад е добре да бъде четен така, както е написан."
Тя поздрави ЕК за доклада и добави, че той е исторически. "Наистина не очаквах такова качество и толкова задълбочен анализ. За първи път е ясно, че има явления, с които можем да се борим само заедно. България е на 66 място в света от 185 държави. Най-добре представилата се държава от ЕС в борбата с корупцията е на 5-то място, не се казва коя е. А най-зле представилата се е на 102-ро място. Тоест България е в златната среда. Говори се в доклада за нуждата от ефективни съдилища и полицаи, говори се за това, че трябва да се уреди лобирането в Европа като процес. Говори се за по-голяма прозрачност и отчетност, стандарти", подчерта вицепремиерът.
Тя допълни, че Германия и Великобритания са сред водещите държави в това как се борят с корупцията. "Този доклад за първи път слага общ европейски проблем на масата и дава общи препоръки на държавите как да се реши. Тези 120 млрд. евро, които изтичат, наистина е плашещо", каза Зинаида Златанова..." - в. „Стандарт".

„Хубаво е, че Европейската комисия разпознава корупцията като общоевропейско предизвикателство, което не е ограничено само до новите страни-членки. Ако Комисията търси сериозен анализ за генезиса на корупцията в България, то трябва да го търси още в началото на трансформацията на политическата власт на бившите комунисти през 1989 г., както и в тяхното икономическо и финансово влияние и до днес. Това се казва в позицията на ПП ГЕРБ по повод доклада на ЕК за състоянието на корупцията в ЕС.
Позицията беше представена преди минути, по време на сесията на Европейския парламент в Страсбург, от ръководителя на Българската делегация на ГЕРБ в Групата на ЕНП д-р Андрей Ковачев. По думите на Ковачев, непрозрачната приватизация в България и публичните средства, отиващи в джобовете на бившите комунисти, тяхната агентура и семействата им, както и влизането на България в ЕС със сериозен корупционен дефицит, отблъскват инвеститорите и създават усещането у българските граждани за липсата на справедливост и избирателно правосъдие..." - в. „24 часа".

„Властта в България е подходила формалистично с борбата с корупцията, което не е довело до промяна да състоянието на страната от присъединяването към Европейския съюз до днес. Това е записано в първия доклад на Европейската комисия за борбата срещу корупция в целия съюз, където има глава за всяка държава членка.
Реално едва през септември 2013 г. правителството ни е представило програма, с която се цели да се даде приоритет на мерките, насочени срещу причините и предпоставките за корупцията, без да се посочва изрично думата "корупция", пише в документа.
Европейската комисия препоръчва следните мерки за борба с корупцията в България:
1.Гарантиране на ефективна координация между институциите, предпазването им от политическо влияние и прозрачност при избирането на шефове.
2.Ясни критерии за почтеност при назначаването на магистрати.
3.Приемане на етичен кодекс на народните представители. Възпиращи наказания при изборни измами.
4. Разширяване на приложното поле на предварителния контрол при обществени поръчки.
От Европейската комисия посочват, че до настоящия момент в българските съдилища са внесени съвсем малък брой дела за корупция по високите етажи на властта. А за случаи на корупция все още не са налагани наказания с възпиращо действие. Имаме успех с решението да се въведат изслушвания при назначаването на висши магистрати, макар много от назначенията да продължават да пораждат съмнения за упражняване на политическо влияние.
Европа е възмутена, че незаконните плащания и даването на подкупи от дружествата продължават да се приемат за обичайна практика. Сред проблемните области са регистрирането на патенти, лицензирането, издаването на разрешения и отпускането на публични субсидии. Като положително е посочено, че Сметната палата вече публикува в интернет списъците на дарителите на политическите партии. Това стана възможно след промените в Изборния кодекс и измененията на Закона за политическите партии..." - в. „Труд".

Всекидневниците продължават да следят процесите в БСП.

"Първанов не играе за тези избори, той не е толкова глупав. На него му е ясно, че ще ги загуби и няма да събере достатъчно гласове, за да вкара и един евродепутат. Не знам Калфин дали го знае. Но Първанов се цели в  местните избори с надеждата, че ще може да отчете няколко кметове, избрани от  негова листа. И според мен Първанов играе в един по-дългосрочен план, разчитайки  на това, че винаги ще е бившият президент. Но той пречи изключително много на  левицата с тези си действия. И те са неморални от гледна точка на направеното от  БСП за него. И вторият план - той прецаква всички хора, с които работи.  Включително Калфин" - това заявява в интервю за днешния брой на вестник "Стандарт" депутатът и член на ръководството на БСП Антон Кутев.
Той коментира, че доскоро Ивайло Калфин е имал безспорно място в листата на БСП за евроизборите и е имал реални шансове за втори мандат в Европейския парламент. "Очевидно това няма да  се случи, и то само заради амбицията на Първанов", допълни Кутев.
Депутатът подчертава няколко пъти в интервюто, че не смята за важно за БСП отделянето на предишния президент и неговите съмишленици: "Какво е направил Първанов през последните няколко години,  което да е много важно за обществото? Вдигнал е пенсиите, повишил е доходите,  направил е нещо за икономиката, намалил е безработицата? Нито едно от тези неща.  Защо тогава Първанов да е важен за цялата държава? Само заради факта, че се  опитва да разцепи БСП?", иронизира Кутев." - в. „Дневник".

В. „Труд" цитира по темата коментар на Евгения Живкова:
„Аз съм бивш депутат от Коалиция за България и смятам, че това което се случва в левицата, не е добре за самата партия. Твърде възможно е да се стигне до разцепление, което няма да е добро, независимо от резултатите на евроизборите.
Това каза дизайнерът Евгения Живкова по БНТ. Има някакво недоволство от определени кръгове в БСП от политиката на партията. Това ощетява БСП, поясни гостенката в студиото.
Според нея би трябвало да има диалог вътре в партията, но за това вече е късно, отбеляза още тя."

Вестниците съобщават също за ново дело срещу Цветан Цветанов.

„Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и тримата ексшефове на закритата дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР Цветан Иванов, Сергей Кацаров и Камен Костов, съобщиха от държавното обвинение. Според разследващите Цветанов е допуснал тримата му подчинени да извършат престъпление, като не е оказал достатъчно контрол върху работата им. "От действията му са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР", заявиха от прокуратурата. Иванов, Кацаров и Костов пък не създали регламент за използването на мобилната подслушвателна техника на МВР, което е довело до нарушения. Освен това тримата не са "осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация".
Това е вторият обвинителен акт срещу Цветанов. Срещу него вече започна дело по обвинение, че неправомерно е отказал прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) срещу бившия шеф на регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов е разследван и заради това, че е пенсионирал Тодоров и му е изплатил обезщетения в нарушение.
Миналата година лидерът на БСП Сергей Станишев внесе при главния прокурор Сотир Цацаров сигнал за незаконно следене. Установени бяха множество нарушения при ползването на техниката и воденето на документация. Оказа се, че МВР е подслушвало и по устни нареждания." - в. „Сега".

„Десет месеца след като проверка в МВР показа, че има условия за незаконно подслушване, липсват всякакъв контрол и правила, днес прокуратурата е внесла в съда и обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
В Софийския градски съд вече е внесен обвинителен акт срещу Цветанов и срещу бившите директори на Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" в МВР - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Кацаров, Костов и Иванов са обвинени в това, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства. Те са обвинени в злоупотреба със служебно положение по чл. 387 от Наказателния кодекс.
Цветан Цветанов е обвинен в това, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му директори на "Оперативно-технически операции" в МВР да извършат престъпление - да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.
От действията му са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. ..
Проверката за нерегламентирано подслушване в МВР започна след сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, че по заповед на Цветанов са подслушвани политици и журналисти. В края на март екип от 12 прокурори начело с доскорошния градски прокурор Николай Кокинов и неговия заместник Роман Василев започна проверка по сигнала. Резултатите от нея показаха, че 2/3 от него е верен и че липсват писмени правила за работата на СДОТО.
След обявяването на резултатите от проверката в края на март бяха образувани четири досъдебни производства срещу бивши и настоящи директори на дирекцията. Всички те бяха спрени заради имунитета на Цветанов. След като той се отказа от защитата си от съдебно преследване, делата бяха възобновени." - в. „Дневник"

Вестниците съобщават също за мъж с инфаркт, когото лекарите са спасили след клинична смърт.

„Лекарите в болница "Света Екатерина" спасиха пациент с миокарден инфаркт, който бе в клинична смърт, съобщи Фокус.
72-годишният Й.Д. от Перник постъпил в лечебното заведение вчера с данни за тежък миокарден инфаркт и кардиогенен шок.
Веднага е приет в клиниката по Кардиология на болницата, където се извършва интервенционална диагностика, от която се установява, че пациентът се нуждае от спешна операция..." - в. „24 часа".

„Лекари от болница "Света Екатерина" върнаха човек от клинична смърт. Това съобщиха от лечебното заведение...
Болният изпада в клинична смърт и в това състояние е опериран, уточняват още от "Света Екатерина".
Днес пациентът е бил изведен от кардиогенния шок и преместен в клиниката по анестезиология и интензивно лечение..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини