Смартфоните могат да се подслушват през сензорите за движение

Мобилната операционна система на Аpple обикновено се слави като по-защитена и надеждна от Android, но в днешно време технологиите са на такова ниво, че едва ли някой може да се чувства напълно защитен. 

Хакерите стават все по-изобретателни, а начините за проникване и подслушване на телефони се множат ежедневно. 

Наскоро учени от пет университета в САЩ са обединили усилията си, за да покажат колко лесно е да се подслушва разговор чрез сензорите за движение в смартфона. 

Както повечето от нас сигурно са забелязали, звукът, идващ от слушалките на смартфоните, е доста по-силен към днешна дата, отколкото беше при излизането на първите смартфони. 

Въпреки че на пръв поглед по-силният звук е просто удобство и технологично подобрение, той може да се окаже и пагубен за сигурността на устройството. 

Американските учени са създали технология, наречена EarSpy, при която вибрациите от звука в слушалката се улавят от сензорите за движение и могат да бъдат възпроизведени отново. 

Възможно е да се получи информация не само за съдържанието на разговора, но и за пола и някои характеристики на човека, с който разговаряме. 

Очевидно от Google са наясно с казуса, защото в Android 13 бе внедрена защита, която не позволява на сензорите да отчитат сигнали под определена честота, която в случая е 200Hz. 

Тази екстра обаче редуцира уловените от сензорите за движение сигнали с едва около 10%. 

Създателите на EarSpy казват, че можем да се защитим от тази слабост на телефоните като просто държим звука максимално слаб при разговор. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини