В Ардино покупките на недвижими имоти ударно нарастват

Южната ни граница се нажежи от сделки с недвижими имоти. От Родопите до Странджа покупко-продажбите се увеличават с темпове, много по-бързи от средните за страната. Вярно е, че става въпрос за неголям брой сделки в тези малки погранични общини, но статистиката е непоклатима.

Причините за бума са различни. В равнинните общини има засилено търсене на земеделска земя, а в планинските райони интересът е по-скоро към селски къщи.Службата по вписванията в Ардино е №1 по ръст на броя сделки за 2013 г. Увеличението там е със 112% - от 90 на 191 придобивания. Местни юристи разказаха за „Преса“, че интересът е основно към селски къщи около Ардино от хора, търсещи спокойствие в планинската идилия. Британци и руснаци също придобиват вили в района. Активност има от предприемачи, които купуват стари постройки и ги преустройват на малки семейни хотели по програмата за развитие на селските райони.

През 2013 г. община Ардино е продала немалко ниви и ливади, което също е повлияло за ръста на сделките. Съчетанието между планина, море и красива архитектура привлича купувачи на селски къщи и в района на Малко Търново. Особено търсени са имотите в китните селца Граматиково, Звездец, Заберново, Стоилово и др. В Граматиково например цените започват от 10 000 лв. за изоставени порутеници и стигат 100 000 евро за новопостроени къщи.

Седемдесет процента ръст на покупко-продажбите на имоти има в службата по вписванията в Мадан. Ключов фактор за увеличението е местното ГОРУБСО. Новият собственик на предприятието Николай Вълканов продаде миналата година 130 апартамента на миньорите. Дотогава те живееха под наем. Жилищата бяха прехвърлени на данъчна оценка при средна цена около 3000 лв. „Направихме социален подарък на миньорите, които цял живот са обитавали тези апартаменти“, коментира Николай Вълканов за „Преса“. Другият алъш-вериш в Мадан се вихри покрай местните хора, които се разделят с имотите си и заминават да си търсят хляба в Западна Европа.
Службите по вписванията в Момчилград и Ивайловград също изпратиха една натоварена година. Ръстът на имотния пазар в двете общини се дължи на силното търсене на земеделска земя. Допреди няколко години тютюнът заемаше най-голям дял в местното селско стопанство, но вече има много декари с лозя, отглеждат се орехи и бадеми и други култури по мерките за подпомагане на млади фермери.За осем години картинката на имотния пазар претърпя интересни метаморфози. Столицата остава лидер по брой сделки, но там спадът е най-значителен спрямо 2005 г. - откакто Агенцията по вписванията публикува обобщена информация. Трябва да уточним, че в данните влизат сделки с всички видове имоти - жилища, офиси, търговски площи, строителни терени и земя.

„Проблемът“ на София е, че на нейна територия почти не се сключват сделки със земеделска земя. Покупките на ниви в Софийското поле се регистрират почти винаги в службите в Елин Пелин и Сливница. В другите областни градове горещият пазар на земя натежава при статистиката и ако сегментът не се радваше на небивал интерес в последните години, и там сделките щяха да са далеч по-малко.

Изключително силното търсене на плодородна земя в Плевенско нареди града на пето място в класацията за най-динамичните пазари през 2013 г. Сделките в района са почти колкото в Бургаско. С тази разлика, че населението на Плевен е 139 000 жители, а на Бургас - 220 000. В Плевенско мощно изкупуват земя компаниите на Светлозар Дичевски - един от най-големите собственици в България, както и дружеството „Адванс терафонд“. Затова в най-търсените райони близо до р. Дунав цената на нивите вече удари 800 лв./дка.

Факторът земеделска земя държи пазара жив в Стара Загора, Пазарджик и Казанлък. В Несебър сделките също са на ниво над 2005 г. Донякъде това се дължи на руските клиенти, но причината е в нарасналия жилищен фонд в последните години. В местната служба се изповядват сделките от черноморския мегаполис Слънчев бряг, Св. Влас, Равда и Несебър.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини