Журналисти и туроператори ще бъдат първите, които ще посеят обновената вила "Армира"

На 18 януари 2014 г. (събота) от 12.30 ч. в град Ивайловград, ще се проведе церемония за приключване на проект на вила „Армира“ – уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост.

За участие в събитието са поканени жителите на Община Ивайловград, кметове на общини, представители на туристическия бранш, местния туристически бизнес, туроператори и журналисти.

За първи път в Ивайловград ще бъде представена жива картина с автентични костюми от историческия календар на региона и вила „Армира“ в изпълнение на Групата за антични възстановки „Първа тракийска кохорта“ и „Първи италийски легион“ към „Съвет по туризъм – Свищов“.

Проектът се реализира през периода 2011 – 2014 г. Основната му цел бе да се развият конкурентоспособни природни и културно – исторически атракции и свързаната с тях инфраструктура на територията на Община Ивайловград, които да допринесат за превръщането на района в предпочитана туристическа дестинация. По проекта беше извършена пълна реставрация на колонадата около вътрешния басейн, реставрация на някой от мраморните фигури и входовете към четири от помещенията, главния вход на вилата и системата за подово отопление. Във вилата вече е експонирана оригиналната мозайка с портрета на един от собствениците на вилата и неговите деца, които досега бяха съхранявани в Националния исторически музей в София. Над част от подовите мозайки е поставено стъклено покритие, което позволява на туристите отблизо да наблюдават орнаментите и красивите мозаечни фигури. Направена е възстановка на античната градина зад самата вила, където е устроен „театрон” за атракции на открито. Обектът е достъпен за инвалиди.

Официалното откриване на атракцията се провежда в рамките на проект „Антична вила „Армира”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., на стойност над 1,7 млн.лв., от които близо 1,5 млн.лв. са средствата от Европейския фонд за регионално развитие. Те бяха усвоени са връщане на величествения блясък на един от уникалните паметници на античната култура с национално значение – античната Вила „Армира“.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини