Бизнес с пепелянки вместо тютюн

Глобалната криза принуди родния бизнес да стане креативен. Сред най-нестандартните идеи на предприемачите ни е да се захванат с отглеждането на една от двете отровни змии у нас - пепелянката.

Отровата на влечугото е особено ценена във фармацевтиката. На европейския пазар грам суха отрова се търгува между 10 и 12 хиляди евро. Това кара все повече млади хора да забравят за традиционните начини за правене на бизнес и да се насочат към опасната, но благодарна работа със змии.

Проблемът е да се снабдиш с пълзящите банки с отрова, да създадеш подходящите условия за отглеждането им и да легализираш дейността си съгласно изискванията на закона.

Българската пепелянка живее навсякъде, но обикновено се среща по открити каменисти места, пише Vsekiden.com. Вродената предприемчивост на българина се проявява и в производства, много далеч от традиционни занимания като земеделие или тютюнопроизводство.

Няколко смелчаци вече са заложили например на биоментата. Един от тях е Иван Маринов от Хаджидимово. Производителят на растението, което е ценно за фармацевтиката и козметиката, е работодател на десетина човека. Мечтата му е да произвежда по 500 кг суха маса от декар. Иначе печалбата е по 2,50 на килограм. Само за първата година е успял да избие първоначалния капитал от 35 000 лева, което го прави оптимист за бъдещето. 

Следващата необичайна за нашите географски ширини култура е шафрановият минзухар, който вирее без проблем в Пирин, Родопите и Стара планина. Според качеството си сушеният шафран се продава между 15 и 30 000 лева за кило. Изкупуват го предимно за подправка в арабския свят. Инвестицията в декар шафран е около 500 евро, а засетите луковици дават плод десетина години. От декар се добиват около 2 кг шафран годишно, т.е., печалбата е доста прилична.

Съвременна алтернатива на обичайното земеделие е и стевията. Тревата е десет пъти по-сладка от захарта и се ползва все повече в сладкарската индустрия. В Европейския парламент дори има програми за отглеждане й, а търсенето гарантирано ще се увеличава. Не на последно място идват сусамът, таханът, култивираната шипка, дори позабравените гъби.

Източник: http://novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини