Липсата на лекари в Кърджали вече е драматична

Състоянието на здравеопазването у нас се влошава драстично в някои области, а първенци са Кърджали и Търговище. В тези области най-значително се увеличава броят на жителите, които се падат на едно джипи - до над 2000 души при средно за страната 1491. Тук се отчита и най-сериозният ръст при броя на жителите, които се обслужват от един специалист, докато средното съотношение за страната намалява. Като цяло здравеопазването е оценено като най-лошо в областите Търговище, Разград и Силистра. Проблемите са идентични - липсват джипита и специалисти.

В същото време в страната се увеличават пациентите в болниците, което за голяма част от регионите се дължи на застаряващото население. Столицата е на второ място по увеличение на пациентите в лечебници. София обаче е с най-сериозен спад на здравноосигурените лица в страната. В Бургаско 40 на сто от пациентите са давали нерегламентирани пари за лечението си, а в столицата - около 30%.

Това са част от изводите от анализа на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие", публикуван в края на 2013 г. Изводите са направени според последните данни на националната статистика за здравеопазването към края на декември 2012-а, както и на проведените анкети през май-юни 2013 г. Анализът показва състоянието на здравеопазването по области.

Над 1/5 от анкетираните граждани в изследването на ИПИ споделят, че им се е налагало да дават пари под масата за здравни грижи. 1/4 от анкетираните е трябвало да пътуват извън областта, в която живеят, за да получат нужното им лечение. Най-честата причина за здравните пътувания е липсата на специалисти. Единствено живеещите в столицата, Пловдив и Плевен заявяват, че са пътували значително по-малко за здравни грижи.

В област Кърджали на един лекар средно се падат най-много пациенти в сравнение със страната - 2298 души в края на 2012 г. по данни на НСИ. Този индикатор показва осигуреността на населението с медицински персонал и натовареността на лекарите. За сравнение в област Стара Загора на едно джипи се падат 1291 души, а в Плевенско - 1256 души. Освен Кърджали има още само две области, в които пациентите на един общопрактикуващ лекар са над 2000 - в Разградско са 2083, а в Търговищко - 2057 души.

Драстично намалява броят на специалистите в тези области. В област Търговище хората, които обслужва един лекар по вътрешни болести, се увеличават с 22.4 на сто до 9178 души при средно намаление за страната от 1%. На един кардиолог в областта се падат 19 886 души, което е с 15.6% повече спрямо година по-рано. В страната средно пациентите на един кардиолог намаляват с 3.3 на сто. В област Кърджали е най-сериозното увеличение на пациентите на един кардиолог - с над 19 на сто до 15 166 души. Въпреки това Разград си остава първенец по най-много потенциални пациенти на един кардиолог - 20 481. Това е пет пъти повече от столицата. В тази група влиза и Силистра, където на един сърдечен специалист се падат по 19 636 души.

Почти всеки втори от Търговище е пътувал извън областта, за да ползва здравни услуги. Всеки четвърти, ползвал медицински услуги през последните 12 месеца, посочва, че му се е налагало да прави нерегламентирани плащания.

Според председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов тези региони се оголват откъм лекари заради липсата на условия за кариерно развитие и растеж, заради липсата на условия за работа - модерни болници. И не на последно място - заради изключително ниското заплащане. По думите на Райчинов най-ниската средна лекарска заплата в Европа е три пъти по-висока от средното възнаграждение на лекар у нас. "В същото време имаме най-застаряващото население, което все повече ще се нуждае от лекари. Процесът с отлива на лекари, изглежда, е станал необратим. Ако не се вземат мерки за увеличаване на заплатите, за допълнителни стимули за лекари от тези региони, не виждам как ще оцелеем", коментира пред "Сега" Райчинов.

Във Видинско намаляването на жителите е довело до свиването на легловата база в болниците близо два пъти от 2001 г. насам и до закриването на една болница. Въпреки известния недостиг на кардиолози и на болнични легла "степента на осигуреността на местното население със здравни заведения и специалисти е близка до средната за страната", пише в изследването. На всеки пети жител от областта се е налагало да пътува извън нея, за да получи здравни услуги, но процентът остава по-нисък спрямо повечето други области. В област Враца здравеопазването се оценява като сравнително добро. Тук обаче има проблем с кардиолозите - при средно за страната 6391 жители на един кардиолог във Врачанско се падат 11 444 души. Само през 2011-2012 г. този показател се е влошил драстично, като разликата е около 3000 души. Друга област, където проблемът е много сериозен, е Добрич. Там на един кардиолог се падат по 9854 души.

Рекорд по липсата на кардиолози държи област Перник - на един специалист се падат 32 хиляди души. Съотношението е най-неблагоприятното в страната. Според анализа лошото състояние на здравната система в Пернишко може да се обяснени с близостта до столицата.

В Силистренско на един общопрактикуващ лекар се падат 1841 пациенти при средно 1491 за страната. Един кардиолог покрива 19 636 души, което е над три пъти повече от средното за България, а един специалист "Вътрешни болести" - 9063 души при 5263 за България. Въпреки това 11.5% от анкетираните са поставили "много добра" и "отлична" оценка на здравеопазването в областта. Според всеки четвърти анкетиран корупцията в тази сфера е висока.

Оказва се, че икономическото развитие на областите не означава автоматично добро състояние на здравните грижи. В Бургаско например оценката за здравеопазването е незадоволителна, а 39 на сто от жителите на областта са писали слаба оценка на сектора. Близо 40% от хората, ползвали медицински услуги за последната година, са пътували извън областта. За 54 на сто от здравните туристи тук основната причина е липсата на специалисти, а за 23.3% - ниското качество на медицинските услуги. За над 40 на сто от живеещите в Бургаско сериозен проблем в здравеопазването е корупцията - толкова от анкетираните твърдят, че са давали нерегламентирани пари за лечението си. За сравнение една от областите с най-нисък процент (17.5%) на плащалите нерегламентирано за здраве е Варна.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини