Ефрем Моллов се отчете:Помашки календар за 2013 г.

Ефрем Моллов

2013 година бе богата на събития за помаците в България и по света. Световното помашко движение отбеляза нови успехи и спечели нови последователи въпреки натиска, на който бе подложено. Ето и някои от най-важните моменти в хронология на помашката активност през изминалата година:

Януари – Италианският делегат в ПАСЕ Лука Волонте внася проекто-доклад за България, който съдържа изискване към страната ни да признае помашкото и македонското малцинство. След намесата на българския делегат в асамблеята Лъчезар Тошев изискването отпада от доклада.

6 февруари – Втора пресконференция на Европейски институт „Помак“ – представяне на първия доклад за състоянието на помаците в България.

12 февруари – В Турция стартира първата радиопрограма за помашка култура „Помашки парле“ по Радио Нор с водеща Дуйгу Доан.

24 февруари – На многохиляден митинг в София – кулминация на февруарските протести – Европейски институт „Помак“ публично изрази солидарността си с общото желание за промяна.

2 март – Международна помашка конференция в Истанбул, организирана от Федерацията на помашките дружества (ПОДЕФ).

20 март – Стартира Информационна агенция „Европомак“.

28 март – Неофашисти от Златна зора пребиват млад помак в Ксанти. Реджеп Тайип Ердоган изпраща протестна нота до Андонис Самарас. Два дена по-късно стотици помаци се стичат в Ксанти на антифашистко шествие. Официална България не реагира. Само Европейски институт „Помак“ излиза с протестна декларация, а „Европомак“ е единствената медия, отразила събитието.

9 април – Родопска вечер в Одрин.

23 април – Помашки събор в Измир.

12 май – В Люлебургаз се учредява помашкото дружество ПОМДЕР.

22 май – Помашки събор в Коджапънар.

21-23 юни – В Чанаккале се провежда Четвъртият международен фестивал на средиземноморската кухня с акцент върху помашката кухня. Във фестивала вземат участие фолклорни ансамбли от Рибново и Брезница. В рамките на фестивала се провежда помашка научна конференция с участието на учени от България и Турция.

14 август – По сигнал на читател на вестник „Дума“ членовете на Европейски институт „Помак“ са привикани на разпит в ДАНС. Новината се разпространява светкавично и предизвиква остра реакция на помашките организации по света.

12-13 септември – 104-ти панаир в Пехливанкьой с участието на фолклорна група „Гайтани“ от Брезница и мъжки фолклорен състав от град Сърница.

14 септември – Помашки фестивал в Йенидже.

23 октомври – Представяне на сборника „Помаците – версии за произход и съвременна идентичност“ в Червената къща в София.

11 ноември – Изслушване на помашки активисти от Комитета по прилагане на рамковата конвенция за малцинствата към Съвета на Европа. Сутринта преди изслушването неизвестен извършител нарязва гумите на автомобила, с който групата трябва да пътува от Велинград за София.

24 ноември – Ефрем Моллов обявява учредяването на политическа партия ПОМАК. Новината предизвиква истерия сред националистическите среди в страната.

8 декември – В Пловдив е учреден Инициативен комитет на партия ПОМАК. Въпреки натиска 55 души подписват учредителната декларация.

20 декември – Пресконференция на Инициативния комитет на партия ПОМАК, на която бяха направени скандални разкрития, засягащи професорите Божидар Димитров и Николай Овчаров, най-активни говорители на кампанията срещу партия ПОМАК.

23 декември – Вандалско нападение срещу магазина на Ефрем Моллов в Пловдив.

30 декември – БСП обяви, че ще внесе в новия Наказателен кодекс поправка „Помак“, която ще дефинира що е сепаратизъм

Eвропомак

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини