Бунтът на тютюнопроизводителите едва сега започва,след фирмите идва ред на държавата

Тютюнопроизводителите в България тепърва започват протестите в защита на своите права.Демонстративното горене на тютюн в Харманли бе само репетиция за бунта им в защита на техните интереси. Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Той каза , че протестът е дал резултат и търговците на тютюн вече са стартирали изкупната кампания.

Следващите ни искания ще са насочени не срещу частните компании, а срещу държавата, подчерта Филев. Според него държавата трябва да участва в контакта тютюнопроизводители-търговци. Министърът на земеделието и храните може да реагира бързо и само с една заповед в изкупните комисии да бъдат командироване независими държавни експерти. В Института за тютюна и тютюневите изделия в село Марково , Пловдивско има достатъчно компетентни служители. Самият институт е част от Селскостопанската академия, която е подчинена на Министерството на земеделието и храните.

Филев каза, че ще се настоява държавата да бъде балансьор. Тя трябва да компенсира разликата между производствена стойност и продажна цена на единица килограм под формата на национални доплащания. При басмите, които се отглеждат в Източните Родопи тази разлика е от 6,50 до 10 лева и управляващите трябва да я покрият. Парите могат да се вземат от двата милиарда лева, които годишно влизат в хазната под формата на акцизи , ДДС, осигуровки, които целия сектор от производители до преработватели и пласьори плащат. Според Филев са нужни едва 10 % от тази сума или 200 милиона лева за национални доплащания. Така ще се запазят 200 000 работни места и ще се изхранват 100 000 семейства.

От Сдружението на производителите на ориенталски тютюни, които се отглеждат в Родопите пък са непреклонни. Те искат сериозна държавна намеса в регулиране на сектора. Те са изразили своята позиция в среща с лидера на ДПС Лютви Местан и депутати.Те настояват за промени в закона, които да гарантират срокове за изкупуване в договорите производители-фирми, държавни експерти в комисиите и минимални изкупни цени. Това съобщи кметът на Кирково Сали Рамадан, който е в ръководството на сдрежунието. Той каза, че почти всички големи търговци на тютюн като “Булгартабак холдинг”, “Кърджали-БТ”,”Сокотаб”,”Михайлидис”,” Мисариан” са вече на пазара. Те обаче оперират с по една комисия като опипват почвата. Затова и тютюнопроизводителите не бързат да предлагат стоката си.Сали Рамадан лично подкрепи протеста на тютюнопроизводителите от Източните Родопи ,който се състоя до Кирково в петък.

Убедени сме че има картелно споразумение и то трябва да се разследва, казва Сали Рамадан. Той е провел среща с кметовете на населени места за да се набележат мерки в защита на производителите.

Поведението на тютюневите търговци показва, че без държавна регулация няма да се решат проблемите, смята Сали Рамадан.

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед каза,че въпреки присъствието на комисии в общината предаването на тютюн е стопирано. Хората очакват да видят по-високи цени. В момента търговците плащат от 5,20 до 5,80 лева средна цена. Тази година в Крумовградско са останали 2500 производители.

Политици умишлено заблуждават тютюнопроизводителите,водени от лични интереси или в услуга на частни фирми. Независимо от политическите си цветове те манипулират тютюнджиите. Една от причините е лобирането в интерес на компаниите, търгуващи с тютюн. Има и политици,които притежават на склад,залежаващо зелено злато. Те искат да го пласират. Това заяви кърджалиецът с шведски паспорт Хасан Тахиров. Той търгува по Интернет с ненарязан тютюн, като го изнася за скандинавските страни. Търсенето там е голямо и интересът на скандинавците към ароматните тютюни от Източните Родопи е траен.
Според Хасан Тахиров единствената възможност да не бъде ограбван труда на тютюнопроизводителите е те да се обединят в кооперации и директно да излязат на външните пазари. Само тогава те ще могат да печелят достойно от своя труд. Тахиров даде пример със своята фирма. Той продава килограм тютюн за 15 евро в Швеция.Там прекупвачите го търгуват за 63,75 евро. Мераклии да закупят има много.Скандинавците са болни на тема пушене на качак.

Само в България ненарязаният тютюн се облага с акциз. Той е суровина и не би следвало държавата да го облага с налог, твърди Хасан Тахиров.

Тахиров посочи, че в Европа тютюна се търси,защото се използва и за изготвянето на лекарства. Дори се експериментират медикаменти за борба със СПИН. Извличаната от тютюна никотинова вода пък се прилага в пръскането срещу вредителите. С нея се унищожават въшки по животни и растения. Убиват се опасни вредители като т.нар.”Охлюви на смъртта”.

Шведите в момента садят в градинките тютюн вместо цветя, за да ги предпазват от вредители.

Тази кампания се подкрепя от природозащитниците , които са срещу използването на химически отрови.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021

Случаен виц

Последни новини