Бунтът на тютюнопроизводителите едва сега започва,след фирмите идва ред на държавата

Тютюнопроизводителите в България тепърва започват протестите в защита на своите права.Демонстративното горене на тютюн в Харманли бе само репетиция за бунта им в защита на техните интереси. Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Той каза , че протестът е дал резултат и търговците на тютюн вече са стартирали изкупната кампания.

Следващите ни искания ще са насочени не срещу частните компании, а срещу държавата, подчерта Филев. Според него държавата трябва да участва в контакта тютюнопроизводители-търговци. Министърът на земеделието и храните може да реагира бързо и само с една заповед в изкупните комисии да бъдат командироване независими държавни експерти. В Института за тютюна и тютюневите изделия в село Марково , Пловдивско има достатъчно компетентни служители. Самият институт е част от Селскостопанската академия, която е подчинена на Министерството на земеделието и храните.

Филев каза, че ще се настоява държавата да бъде балансьор. Тя трябва да компенсира разликата между производствена стойност и продажна цена на единица килограм под формата на национални доплащания. При басмите, които се отглеждат в Източните Родопи тази разлика е от 6,50 до 10 лева и управляващите трябва да я покрият. Парите могат да се вземат от двата милиарда лева, които годишно влизат в хазната под формата на акцизи , ДДС, осигуровки, които целия сектор от производители до преработватели и пласьори плащат. Според Филев са нужни едва 10 % от тази сума или 200 милиона лева за национални доплащания. Така ще се запазят 200 000 работни места и ще се изхранват 100 000 семейства.

От Сдружението на производителите на ориенталски тютюни, които се отглеждат в Родопите пък са непреклонни. Те искат сериозна държавна намеса в регулиране на сектора. Те са изразили своята позиция в среща с лидера на ДПС Лютви Местан и депутати.Те настояват за промени в закона, които да гарантират срокове за изкупуване в договорите производители-фирми, държавни експерти в комисиите и минимални изкупни цени. Това съобщи кметът на Кирково Сали Рамадан, който е в ръководството на сдрежунието. Той каза, че почти всички големи търговци на тютюн като “Булгартабак холдинг”, “Кърджали-БТ”,”Сокотаб”,”Михайлидис”,” Мисариан” са вече на пазара. Те обаче оперират с по една комисия като опипват почвата. Затова и тютюнопроизводителите не бързат да предлагат стоката си.Сали Рамадан лично подкрепи протеста на тютюнопроизводителите от Източните Родопи ,който се състоя до Кирково в петък.

Убедени сме че има картелно споразумение и то трябва да се разследва, казва Сали Рамадан. Той е провел среща с кметовете на населени места за да се набележат мерки в защита на производителите.

Поведението на тютюневите търговци показва, че без държавна регулация няма да се решат проблемите, смята Сали Рамадан.

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед каза,че въпреки присъствието на комисии в общината предаването на тютюн е стопирано. Хората очакват да видят по-високи цени. В момента търговците плащат от 5,20 до 5,80 лева средна цена. Тази година в Крумовградско са останали 2500 производители.

Политици умишлено заблуждават тютюнопроизводителите,водени от лични интереси или в услуга на частни фирми. Независимо от политическите си цветове те манипулират тютюнджиите. Една от причините е лобирането в интерес на компаниите, търгуващи с тютюн. Има и политици,които притежават на склад,залежаващо зелено злато. Те искат да го пласират. Това заяви кърджалиецът с шведски паспорт Хасан Тахиров. Той търгува по Интернет с ненарязан тютюн, като го изнася за скандинавските страни. Търсенето там е голямо и интересът на скандинавците към ароматните тютюни от Източните Родопи е траен.
Според Хасан Тахиров единствената възможност да не бъде ограбван труда на тютюнопроизводителите е те да се обединят в кооперации и директно да излязат на външните пазари. Само тогава те ще могат да печелят достойно от своя труд. Тахиров даде пример със своята фирма. Той продава килограм тютюн за 15 евро в Швеция.Там прекупвачите го търгуват за 63,75 евро. Мераклии да закупят има много.Скандинавците са болни на тема пушене на качак.

Само в България ненарязаният тютюн се облага с акциз. Той е суровина и не би следвало държавата да го облага с налог, твърди Хасан Тахиров.

Тахиров посочи, че в Европа тютюна се търси,защото се използва и за изготвянето на лекарства. Дори се експериментират медикаменти за борба със СПИН. Извличаната от тютюна никотинова вода пък се прилага в пръскането срещу вредителите. С нея се унищожават въшки по животни и растения. Убиват се опасни вредители като т.нар.”Охлюви на смъртта”.

Шведите в момента садят в градинките тютюн вместо цветя, за да ги предпазват от вредители.

Тази кампания се подкрепя от природозащитниците , които са срещу използването на химически отрови.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини