Догодина започва изграждането на новия цинков завод в Кърджали

Още в началото на новата 2014 г. започва разчистването на производствената площадка на Оловно-цинковия комбинат /ОЦК/ в Кърджали, а за юни е предвиден стартът на изграждането на новия цинков завод, предаде кореспондентът на БГНЕС. Областният управител Бисер Николов съобщи новината и изрази надежда общинските власти да съдействат с издаването на необходимите разрешителни в най-кратки срокове. Канадската компания, която сключи договор с новия собственик на комбината „Хармони2012”за строителството на цинковия завод, е представител на холдинга „Блумбърг”, заяви Николов.

В началото на ноември от „Хармони2012”съобщиха официално, че Канадската компания SNC Lavalin e избрана за главен изпълнител на проекта за цялостно обновяване и модернизация на цинковото производство на площадката на ОЦК в Кърджали. Плановете на „Хармони2012”предвиждат мащабна реконструкция и модернизация на производствените сгради и на цинковото производство, цялостна подмяна на машините и съоръженията, и изграждането на модерно  предприятие за производство на цинк, както в страната, така и на Балканския полуостров. Новото цинково производство ще отговаря на всички  норми за опазване на околната среда, въздуха, почвата и водите, обещаха от фирмата, която не е специализирана в металургичния бизнес. „Хармони2012”бе регистрирана 3 месеца преди публичната продажба на ОЦК на Британските Вирджински острови, публично известно е, че е близка до Първа инвестиционна банка /ПИБ/.

Към края на миналия месец Окръжният съд в Кърджали обяви ОЦК в несъстоятелност заради грамадни задължения на стария му собственик към кредитори, партньори, осигурители и др. Само дългът към ПИБ е в размер на 30 млн.евро. Заради тежките задължения към банки и търговски партньори ОЦК бе публично разпродаден. Буквално за минути на 14 септември 2012 г. офшорката „Хармони 2012” стана собственик на грохналия цинков завод срещу 8, 6 млн. лева. Лично бившият премиер Бойко Борисов представи шефовете й пред безработните металурзи в Кърджали още на следващия ден след покупката. Също тогава бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев се зарече, че поне още 50 години комбинатът ще работи на пълни обороти. Преди това на 1 март избухнаха дългите стачки на металурзите заради неполучените заплати, а по-късно над 550 души препълниха списъка на безработните. Единствените оцелели около 15 души се изнесоха от администрацията и от производствената площадка в офис под наем, където се съхранява документацията. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини