Доц.Джамбов към студентите в Кърджали: На 8 декември забравете за училището!

На 8 декември забравете за училището, но умната. Не съм пил грам алкохол, като ви говоря така, затова не ме е страх от камери и бръмбари. Пожелавам ви усмивките да са повече. С тези думи се обърна към абсолвенти и студенти от Филиала на Пловдивския университет “Любен Каравелов” в Кърджали неговия директор доц.Иван Джамбов. Той изрази искреното си съжаление,че не е студент.

Това стана по време на тържествена церемония за отбелязване на деня на студентите 8 декември и връчването на дипломите на абсолвентите в най-голямото висше училище в Южна България. На тържеството присъстваше зам.областният управител Муса Юсуф , представителя на общината Нели Попова и шефът на СОУ “П.Р.Славейков” Маргарита Демирева.

Доц.Найденова , зам.-директор на филиала, припомни от къде е тръгнал студентския празник. На 25 ноември нов стил православната ни църква чества деня на св.Климент Охридски. През 1903 г. министърът на просвещението Иван Шишманов го обявава за празник на Софийския университет “Св.Климент Охридски”. По късно стана ден на цялата академична общност. В годините на т.нар. социализъм официално е отменен. Възстановен е като студентски празник с решение на правителството от 28 октомври 1994 г.

Церемонията във филиала продължи с фолклорна програма пред препълнената зала. По късно абсолвентите получиха и дипломите си, пременени с академични тоги.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини