Спират за 24 часа водата в Кърджали, преди Коледа пак

Неотложен ремонт ще остави цял Кърджали и околните села без питейна вода за денонощие, а около 20-и декември сушата в чешмите ще се повтори, предаде кореспондентът на БГНЕС. Управителят на В и К инж.Кера Василева заяви, че въпросният ремонт на водопровода в участъка на улица „Климент Охридски” отдавна е трябвало да бъде направен, но едва сега правителството е осигурило необходимите 386 000 лева.

Водата ще спре още утре сутринта в 8 ч. и ще потече отново в петък по същото време, възможно е още през нощта водоподаването да бъде възстановено. През това време ще бъде изградена обаче само временна връзка с 211-метрова тръба с по-малък диаметър от необходимото. В дните преди Коледа Кърджали пак ще е на сухо, защото тогава вече ще бъде монтиран водопроводът с нужните технически параметри, поясни Василева. Датата за повторното спиране на питейната вода се уточнява.

От утре сутринта без вода ще останат централната градска част, старият град, кварталите „Боровец”, „Байкал”, „Студен кладенец”, „Веселчане” и „Възрожденци”, както и близките села Царевец, Калинка, Сипей, Панчево, Зимзелен, Пропаст, Седловина, Жинзифово. Улица „Климент Охридски” минава през циганския квартал „Боровец”, но там е най-проблемният участък на водопровода и заради честите аварии локвите са постоянни. Тази улица обаче е връзката на Кърджали с едноименния язовир и с туристическото селище Главатарци, посещавани много и от чужденци.

Спешната реконструкция на част от довеждащия водопровод, който снабдява Кърджали и Момчилград с питейна вода, беше също толкова спешна и по времето на предишното правителство. Проектът беше включен в обекта  „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на гр. Кърджали – ІІ етап” по договор № 255 от 8 октомври 2008 г. с възложител МРРБ, но през август 2009 г. финансирането е било прекратено с писмо на тогавашния министър Росен Плевнелиев. С акт №10 от 24 август 2009 г. е било наложено спиране на строително-монтажните работи, съобщиха от областната администрация. Заради наистина неотложния рестарт на проекта сегашният областен управител Бисер Николов внесе в МРРБ становище за състоянието на рисковия участък и загубите на питейна вода. Впоследствие средствата бяха осигурени. Парите обаче ще бъдат преведени по сметката на дружеството в Кърджали едва след отчитане на протоколите за извършените дейности. За 2014 г. е планирана реконструкцията на втория компрометиран участък – от напорен резервоар 13 000 до регулатор на налягането.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини