Депутати уважиха представянето на книгата на Вълчо Милчев

При изключително голям интерес, в препълнена зала и в наситена с емоции атмосфера се проведе представянето на книгата „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” на Вълчо Милчев. Авторът е учител по математика в СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали, основател и ръководител на Школата по математика в същото училище. Актовата зала на най-голямото училище в южна България приюти гостите, колегите, приятелите и немалко от учениците на Вълчо Милчев. Водещ на промоцията на книгата бе Милко Багдасаров, народен представител и директор на СОУ „Петко Рачов Славейков”. Изявата му като водещ не изненада никого, а по собствените му думи тази чест му се пада и никой не може да му отнеме удоволствието да представи откритието си. Защото всъщност идеята за създаването на Школата по математика преди осем години му хрумва по време на разговор на съвсем други теми с Вълчо Милчев, тогава журналист, откъснал се от математиката в продължение на години. В уводното си слово Багдасаров изброи всички постижения на учениците от Школата и техния преподавател, за които много е изписано и казано. Не пропусна да спомене, че Вълчо Милчев е първият учител от Кърджали, обявен за учител на годината на България и единият от двамата такива лауреати за СОУ „П. Р. Славейков”. Багдасаров прочете на глас поздравителната картичка, изпратена от един от първите ученици в Школата по математика Живко Георгиев, понастоящем студент в Ковънтри, Англия.

Приветствия и поздравителни адреси към Вълчо Милчев представиха зам.кметът на Община Кърджали Елисавета Кехайова, Цветана Границка – старши експерт по физика при Регионалния инспекторат по образованието, Мария Митрева – председател на местната структура на Съюза на математиците в България, Агоп Узунбохосян – директор на Астрономическата обсерватория, негови колеги и др.

Редакторът на книгата проф.дмн Петър Бойваленков е ръководител на националния отбор по математика. Според него книгата „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” на Вълчо Милчев е едва втората книга на учител по математика в България по олимпиадна проблематика до ниво международни олимпиади. Първата подобна олимпиадна книга е издадена в далечната 1983 година. Книгата „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” вече е използвана за подготовката на националния отбор по математика.

„Виновникът” за събитието Вълчо Милчев започна представянето на книгата си с твърдението, че е изключително развълнуван, което личеше от пръв поглед. Разказа как идеята за написването на математическото помагало възникнала още в миналия век, но поради започването на журналистическата кариера на автора първата тетрадка със задачи попаднала в кашон заедно с други материали и прекарала доста години там. Останалото е история. Разказвайки за работата си в „Славейков”, гласът му пресекна, когато спомена за невероятните си ученици.

Сякаш по поръчка, точно в този момент на вратата се появиха изненадващите гости директно от българския парламент – проф.дфн Ваня Добрева, председател на парламентарната комисия по образование и наука и Христо Монов, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Ваня Добрева сподели от импровизираната трибуна, че като филолог очаквала, след като ще присъства на представяне на книга, предварително да се запознае с лирическия герой, развитието на сюжета, поуките и всичко необходимо, за да може да коментира. Математикът Багдасаров обаче с удоволствие й разкрил същината на книгата, като я уверил, че героят е Вълчо Милчев и неговото развитие е само напред и нагоре.

Христо Монов от своя страна връчи на автора и преподавателя Милчев почетен плакет от Министерството на образованието и науката, който му се присъжда за цялостната му дейност като ръководител на Школата по математика при СОУ „П. Р. Славейков” и учител.

Милко Багдасаров обеща с усмивка следващия път славейковци да отидат в Народното събрание, за да не се налага да го пренасят до училището си така.

След като всички мислеха, че е достигнат върхът на емоциите, пред присъстващите излезе Джансуа Али – една от най-успешните математички в Школата, сега студентка първа година. С много чувство тя благодари на своя преподавател за начина, по който е променил живота й, начина на възприятие и мислене. Сподели, че за нея той не е просто учител, научен ръководител и ментор, а член на семейството й.

 Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини