9 °C

Кърджали отбеляза Международния ден на мира без политици

Ден на мира във Военния клуб

Макар и скромно Кърджали отбеляза Международния ден на мира. Нямаше фанфари, нямаше фоерверки, намаше политици. Един от последните живи фронтоваци-Вълчо Тюскелев разказа за ужасите на Втората световна война на млади хора от града.Разказът му се вписа в скромно тържество, организирано от Военния клуб и от Областният съюз на ветераните от войните. С едноминутно мълчание бяха почетени падналите за свободата на България. На крака бе изслушан и химна.

   В приветствието си към младите хора управителя на Военния клуб Ани Иванова заяви, че мирът е блян за планетата , но трабва да се превърне в реалност.

   Ани Иванова прочете обръщение от Инициативния комитет на Съюза на ветераните от войните в България. В него се посочва, че на 7 септември 2001 г.Организацията на обединените нации обявява 21 септември за Международен ден на мира. В тази връзка генералният секретар на световната организация Парк Ки Мун изпраща писма до всички страни членки на ООН,в което ги призовава да честват тази дата.

  Не бива егоистични интереси да водят до кръвопролитни войни. Балгарите сме за свят с траен мир и сътрудничество се казва в обръщението. Ветераните от личен опит заявават, че войните са най-големия бич за човечеството. Гордеем се с нашите потомци. Те ще се грижат за войнишките гробища и ще пазят паметта на падналите за България, се казва още в обръщението.

  Вълчо Тюскелев , който е председател на Областния съюз на ветераните от войните разказа за драмата на войната. Той посочи, че мирът е най големият дар на човечеството. Сподели как е губил другарите си на фронта. Разказа за първия си сблъсък с врага при Пирот. Мнозина пехотинци загиват при щурма на височината Паешки камък. Влиза в боя неговата батарея. Укрепленията на фашистите са унишщожени.Българската войска превзема възвишението без повече жертви. Тези които загинаха са част от 55 млн.убити през Втората световна война. 32 000 от тях са българи,посочи Тюскелев. Да живее мирът,долу войната,каза по воинишки в заключение ветеранът.

   Присъстващите бяха поздравени с изпълнение на група деца от основно училище “Св.св.Кирил и Методий”. Пя Никола Радиков. Групата за стари градски песни също се включи,като завърши тържеството с песен за Кърджали.Ученикът Александър Гинчев прочете свои стихове за доброто,което ни е дарил Господ.

 Ани Иванова връчи благодарствен адрес на директора на ОУ”Св.Кирил и Методий” за успешната съвместна дейност,подписано от Вълчо Тюскелев.

Георги Кулов

Вълчо Тюскелев разказва за войната
Ани Иванова чете обръщение от ветераните от воните
Никола Радиков пя песни от Втората световна война
Квартет "Еделвайс" завърши с песен за Кърджали
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини