Кърджали отбеляза Международния ден на мира без политици

Ден на мира във Военния клуб

Макар и скромно Кърджали отбеляза Международния ден на мира. Нямаше фанфари, нямаше фоерверки, намаше политици. Един от последните живи фронтоваци-Вълчо Тюскелев разказа за ужасите на Втората световна война на млади хора от града.Разказът му се вписа в скромно тържество, организирано от Военния клуб и от Областният съюз на ветераните от войните. С едноминутно мълчание бяха почетени падналите за свободата на България. На крака бе изслушан и химна.

   В приветствието си към младите хора управителя на Военния клуб Ани Иванова заяви, че мирът е блян за планетата , но трабва да се превърне в реалност.

   Ани Иванова прочете обръщение от Инициативния комитет на Съюза на ветераните от войните в България. В него се посочва, че на 7 септември 2001 г.Организацията на обединените нации обявява 21 септември за Международен ден на мира. В тази връзка генералният секретар на световната организация Парк Ки Мун изпраща писма до всички страни членки на ООН,в което ги призовава да честват тази дата.

  Не бива егоистични интереси да водят до кръвопролитни войни. Балгарите сме за свят с траен мир и сътрудничество се казва в обръщението. Ветераните от личен опит заявават, че войните са най-големия бич за човечеството. Гордеем се с нашите потомци. Те ще се грижат за войнишките гробища и ще пазят паметта на падналите за България, се казва още в обръщението.

  Вълчо Тюскелев , който е председател на Областния съюз на ветераните от войните разказа за драмата на войната. Той посочи, че мирът е най големият дар на човечеството. Сподели как е губил другарите си на фронта. Разказа за първия си сблъсък с врага при Пирот. Мнозина пехотинци загиват при щурма на височината Паешки камък. Влиза в боя неговата батарея. Укрепленията на фашистите са унишщожени.Българската войска превзема възвишението без повече жертви. Тези които загинаха са част от 55 млн.убити през Втората световна война. 32 000 от тях са българи,посочи Тюскелев. Да живее мирът,долу войната,каза по воинишки в заключение ветеранът.

   Присъстващите бяха поздравени с изпълнение на група деца от основно училище “Св.св.Кирил и Методий”. Пя Никола Радиков. Групата за стари градски песни също се включи,като завърши тържеството с песен за Кърджали.Ученикът Александър Гинчев прочете свои стихове за доброто,което ни е дарил Господ.

 Ани Иванова връчи благодарствен адрес на директора на ОУ”Св.Кирил и Методий” за успешната съвместна дейност,подписано от Вълчо Тюскелев.

Георги Кулов

Вълчо Тюскелев разказва за войната
Ани Иванова чете обръщение от ветераните от воните
Никола Радиков пя песни от Втората световна война
Квартет "Еделвайс" завърши с песен за Кърджали
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини