Военният клуб с вечер "Моят град-град на Орфей"

Изображение 1 от 4

    Под надслов „Моят град – град на Орфей“ във Военен клуб Кърджали се проведе мероприятие посветено на Деня на Кърджали и 110 години от освобождението на Източните Родопи.

              Битката при Кърджали  започва  есента на 1912 г., по време на Балканската война, в която Хасковският отряд, предвождан от полковник Васил Делов нанасят поражение на корпуса на Явер паша. Построеният паметник на Освободителите  в центъра на града символизира отвоюването на Източните Родопи от Османската империя и присъединяването им към пределите на България. Това е първият паметник, построен в Кърджали. В могилата под него са положени костите на 36 български офицери и войници, загинали в битката за освобождението на града.     С едноминутно мълчание присъстващите  почетоха паметта на загиналите за освобождението на Кърджали и изслушаха химна на Република България.

    На фона на химна на Родопите  „Бела съм, бела юначе“ поетесата Христина Въчева представи авторски стихотворения за величествената Родопа планина и Кърджали, а Антоанета Пилева от клуб „Ахридос“ разказа легендата за митичния певец Орфей, чиято статуя ни посреща на входа на града.

    Да се насладиш на родопска музика и песни е безценно преживяване, което най-дълбоко ни свързва с родните традиции и корени. Радостно е когато видиш, че тази любов се предава и на младите поколения. Показаха го ученици от СУ „Владимир Димитров – Майстора“ – фолклорна вокална група „Родопчанче“ с ръководител Камен Арсов. Изпълненията им на автентични родопски песнии „Моя страна, моя България“, предизвикаха бурни аплодисменти.

        С пожеланиеземята ни да бъде все така плодородна, децата ни да живеят под мирно и слънчево небе, градът ни да пребъде во век и веков, певицата Ваня Христева постави красив завършек на събитието с изпълнение на песен за Кърджали.

    Ани Иванова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини