Сюлейман паша излъгал султана ,че е превзел Шипка,след войната го разжалват в редник

Преди 137 г.един от най-авторитетните турски генерали Сюлейман паша излъгал султана, че е превзел Шипка.Веднага след войната военен съд го разжалва в редник и го заточва в Анадола. Това разкри пред кърджалийци вчера директорът на Националния парк „Шипка-Бузлуджа” Данчо Данчев. Той изнесе лекция по покана на ръководството на Военния клуб и военно-патриотичните съюзи в Кърджали. Данчев поясни, че в началото на Шипченската епопея Сюлейман паша,който бил шеф на Военната академия в Истанбул, бил толкова уверен в успеха си, че изпратил телеграма в столицата:Превзех Шипка! Турският пълководец разполагал с 35 000 войници срещу 7000 руски воини и български опълченци.

Днес 137 години по- късно за шестдневната епопея, чиято кулминация е на 23 август, свидетелстват освен Паметника на свободата и още 26 паметника.

Снощи във Военния клуб бе открита изложба представяща историята на Паметника на свободата. Навършват се 80 години от неговото изграждане.При откриването присъствали 100 000 българи от цялата страна.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини