Сборник с научни изследвания проследява формирането на помашки етнос в България

  Сборник от научни изследвания разглежда формирането през последните години на помашки етнос у нас. Нов български университет издаде книгата “Помаците-версии за произход и съвременна идентичност”. Съставител е дългогодишния изследовател на проблема проф.Евгения Иванова. Издаването на сборника се финансира от фондация “Фридрих Науман”. Той съдържа доклади от международната научна конференция, която се състоя в Смолян от 4 до 6 май 2012 г. В изданието са публикувани докладите на проф.Евгения Иванова, Ирена Бокова, проф.Ахмед Гюншен, Георги Зеленгора, Анастасия Пашова, Петър Воденичаров, Елена Каневска-Николова, Соня Хинкова, Бернар Лори, Сергей Вучков, доц.Михаил Груев, доц.Михаил Иванов. Отпечатана е и дискусията от конференцията.

В предговора към сборника проф.Евгения Иванова отбелязва , че е налице “колеблива “ идентичност на помаците, която е предизвикала множество интерпретации. Роят се фалшификации и спекулации прерастнали в открита “война” между автори. Тя засилва “колебливата” идентичност на българите мохамедани. В резултат е налице капсулиране и маргинелизация.

  Според проф.Иванова в момента различията в самоопределението на т.нар.помаци са не само между Източните и Западните Родопи, но и между две съседни села и дори в една махала и един дом.

 Опирайки се на свои изследвания тя отбелязва, че помаците се определят предимно като българи в Кърджали, а като “наши хора” в Кирковско.

  Сборникът ще бъде представен в Кърджали на 24 октомври 2013 г.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини