Румънският хляб може да залее пазара у нас, предупреждават експерти

Напълно възможно е след 1 септември пазарът у нас да се окаже залят от румънски хляб, което ще повлияе изключително негативно на родните производители. Това заяви в интервю за Actualno.com председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.  

Причина за опасeнията на заетите в бранша са свързани с това, че ДДС ставката на хляба в Румъния ще бъде намалена от 24% на 9%, а тази в България засега остава на по-високо ниво от около 20 на сто. В момента пък румънският хляб се произвежда с около 37% по-ниска цена на тока и 28% по-ниска цена на газа, което допълнително сваля стойността му и го превръща в конкурент на българската продукция. В последните дни мнозина хлебопроизводители настояха държавата да смъкне ДДС ставката у нас до 10 на сто, което би било предпоставка цената на хляба да падне.

„България като зърнопроизводителна държава попада в Черноморския басейн. Тази година Русия, Казахстан и Украйна се очаква да добият реколта с около 50-55 млн.тона повече от 2012 г. С оглед на това търсенето на пшеница в региона е свито и цените падат. У нас това се отразява на стокооборота. Ако в предишни години той беше около 6 млрд. евро за година, през 2013 едва ли ще достигне 3 млрд. евро”, коментира Кукушева.

По думите й новата реколта от пшеница от тази година ще започне да се използва самостоятелно в началото на октомври. Ако се запази тенденцията цената на зърното да върви надолу, то вероятно ще има и поевтиняване на хляба. Никой обаче не може да каже с колко процента ще бъде то, заяви Кукушева.

Цялото интервю на Мариана Кукушева прочетете тук.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини