15% скок на цената на насъщния

700-грамовият хляб ще се търгува за около 1,20 лв., което е скок на цената на насъщния с 15%. Това прогнозира председателят на регионалната структура на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. "Производителят дори очаква хора от бранша още от понеделник да продават на търговските обекти на по-високи цени. Така на практика в магазините хлябът ще върви по 1,20 лв., защото и търговците си слагат 25-30 стотинки отгоре на хляб", каза Няголов.

"Принудени сме да вдигнем цената, защото само за седмица тон бяло хлебно брашно стигна 790 лв. за тон. Горивата също скочиха. Така че няма да се оправдае очакването ми за повишение в началото на есента", коментира Няголов. Той е категоричен, че ако така вървят нещата и пшеницата продължава своя ход нагоре в ценово отношение, това увеличение няма да е единствено. "По-малките производители са принудени да работят ден за ден, защото не можем да си позволим да заредим по-големи количества суровина. Тя е прекалено скъпа. Някои колеги намалят грамажа за да оцелеят и предлагат хляба на по-ниска цена за да останат на пазара", добави още Няголов. Браншовикът не се наема да прогнозира в дългосрочен план какво може да се случи, но не изключва да има фалити на дребни производители.

Жътвата в региона е пред приключване. Най-напред е тази на ечемика, където вече са реколтирани 99 на сто от засетите в областта площи. Средният добив от ечемик тази година в Добричко е 406 кг/дка, сочи справката на земеделската дирекция, а производители споделиха, че за първи път от много години и стартовата цена е с рекордни нива - 380 лв. за тон. Близо 93 % от засетите с пшеница площи също са прибрани в хамбарите. Средният добив от жито е 459 кг/дка, като най-висок добив регистрирали стопаните от Балчик - 515 кг/дка, а най-нисък - в Крушари 381 кг/дка, добави още от земеделската дирекция.

Сделките с пшеница стигнаха нива от 450 лв./т, като зърно се изнася за Близкия изток, Африка и страни от ЕС, заявиха търговци.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини