Как да действаме при обаждане – „Ало, ало Ваш …, необходими са пари…”

Десетки жители на област Кърджали пострадаха напоследък от телефонни измами и загубиха значителни суми и златни накити. Обикновено мошениците се обаждат на домашните телефони и използват различни сценарии.

Основни сценарии, които използват извършителите на измами са следните:

Катастрофа с роднина

Измамниците разказват, че е станала катастрофа, при която ваш син, /дъщеря, внук или друг ваш близък/ е убил човек и незабавно трябва да бъде предадена определена сума пари, за да не бъде задържан. Често пъти измамниците предупреждават да не се обаждате в полицията и бързо изпращат посредник, който да прибере парите.

Внасяне на гаранция

Измамникът се представя за Ваш близък роднина. Съобщава(обикновено като плаче), че е задържан в полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал. Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

Подобна е схемата и за влизане в болница, след инцидент, катастрофа или скъпа операция. Искат се пари за „лекаря”, извършващ операцията – да стане по-бързо-или за „консумативи” за операцията или лечението.

Проблеми с полицията

В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин.  “Полицаят” назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното РПУ или като купите ваучери към  определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера.

По същия начин може да ви бъдат поискани суми за освобождаване на колет от ваш близък в чужбина, за изгодна сделка с материали, които след това да продадете на по-висока цена, за печалба от лотария, откуп за отвличане и др.

Обикновено мошениците притискат хората бързо да предадат парите, като започват преговори за големи суми, а след това склоняват на отстъпки.

Ако на вашия домашен телефон се обадят непознати и ви поискат пари, независимо по какъвто и да е повод, не бързайте да предадете назованите суми. Помолете за малко време и незабавно позвънете в полицията.

Телефонните измамници са много изобретателни и твърде често артистично играят роля на ваш роднина, който е пострадал, за да ви хвърлят в паника и да предадете поисканата сума.

Не споделяйте никаква лична информация със събеседниците си по телефона, защото измамниците много изобретателно след това могат да я използват, за да ви заблудят.

Не приемайте да носите пари в други градове, тъй като измамниците често предлагат и такъв вариант.

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по изпълняване на исканията им, позвънете на тел. 112, на телефоните на Районно полицейско управление или на кмета на населеното място

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини