Петър Стоянович:Въпросът с вакъфските имоти е уреден преди век

Въпросът със собстве­ността на отоманските паметници е уреден пре­ди повече от век, но ако иска, турската държава може да помага финансо­во за реставрацията и поддържането им. Това обясни министърът на кул­турата Петър Стоянович пред Нова телевизия. Той обаче изрази съмнение, дали информацията за ис­кането те да бъдат върнати на Анкара, е вярна.

По думите му турският ви­цепремиер Бекир Боздаг е бил на частно посещение и в момента "гадаем като в лек­сикон какво се е говорило по време на срещите". Стоянович определи като гаф на президента Росен Плевнелиев, че български медии не са били допуснати до срещите.

"Дори и да приемем, че това, което се говори в послед­ните дни е истина, то­ва нещо като проб­лем - от­носно вакъфските имоти, е уредено между Царство България и Османската империя в 1909 година, с което неща­та са приключени. Имоти, които са били неизползва­еми, остават във владение на българската държава, край, с което приключва този въпрос", каза министъ­рът.

Поводът за изказването му е информацията в турски медии, че по време на посе­щение в България Боздаг е констатирал, че образците на отоманската архитектура са в отчайващо състояние и е поставил въпросът за връ­щането им.

"Колкото до реставрация на определени паметници на ислямската архитекту­ра, ние като държава, ес­тествено, че имаме инте­рес, както работим с ЮНЕСКО например, за поддържането на опреде­лени паметници, по същия начин да получаваме и съ­ответна помощ за възста­новяване на немалък брой паметници на ислямската архитектура. И сме отво­рени към това турската държава да подпомага фи­нансово нашите усилия за поддържането на това нед­вижимо културно наследс­тво", допълни Стоянович.

Той коментира, че проектът "Българският Лувър" със сигурност е повече грандомански, отколкото практичен, но "щом е за­почнат, трябва да се до­върши". Преди време ми­нистърът определи проекта за бъдещия музей като "абсурд".

"Аз лично се осланям на две неща - както на мнени­ето на експертите, незави­сими от лична и полити­ческа воля, така и на мое­то пряко задължение като министър да придвижа напред този проект. Вече толкова е налято като вре­ме и пари, че е грехота и срамота да не го завър­шим. За жалост, пробле­мите засега са повече, от­колкото положителните неща, но този проект ще бъде завършен", каза още Петър Стоянович. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини