12 °C

Петър Стоянович:Въпросът с вакъфските имоти е уреден преди век

Въпросът със собстве­ността на отоманските паметници е уреден пре­ди повече от век, но ако иска, турската държава може да помага финансо­во за реставрацията и поддържането им. Това обясни министърът на кул­турата Петър Стоянович пред Нова телевизия. Той обаче изрази съмнение, дали информацията за ис­кането те да бъдат върнати на Анкара, е вярна.

По думите му турският ви­цепремиер Бекир Боздаг е бил на частно посещение и в момента "гадаем като в лек­сикон какво се е говорило по време на срещите". Стоянович определи като гаф на президента Росен Плевнелиев, че български медии не са били допуснати до срещите.

"Дори и да приемем, че това, което се говори в послед­ните дни е истина, то­ва нещо като проб­лем - от­носно вакъфските имоти, е уредено между Царство България и Османската империя в 1909 година, с което неща­та са приключени. Имоти, които са били неизползва­еми, остават във владение на българската държава, край, с което приключва този въпрос", каза министъ­рът.

Поводът за изказването му е информацията в турски медии, че по време на посе­щение в България Боздаг е констатирал, че образците на отоманската архитектура са в отчайващо състояние и е поставил въпросът за връ­щането им.

"Колкото до реставрация на определени паметници на ислямската архитекту­ра, ние като държава, ес­тествено, че имаме инте­рес, както работим с ЮНЕСКО например, за поддържането на опреде­лени паметници, по същия начин да получаваме и съ­ответна помощ за възста­новяване на немалък брой паметници на ислямската архитектура. И сме отво­рени към това турската държава да подпомага фи­нансово нашите усилия за поддържането на това нед­вижимо културно наследс­тво", допълни Стоянович.

Той коментира, че проектът "Българският Лувър" със сигурност е повече грандомански, отколкото практичен, но "щом е за­почнат, трябва да се до­върши". Преди време ми­нистърът определи проекта за бъдещия музей като "абсурд".

"Аз лично се осланям на две неща - както на мнени­ето на експертите, незави­сими от лична и полити­ческа воля, така и на мое­то пряко задължение като министър да придвижа напред този проект. Вече толкова е налято като вре­ме и пари, че е грехота и срамота да не го завър­шим. За жалост, пробле­мите засега са повече, от­колкото положителните неща, но този проект ще бъде завършен", каза още Петър Стоянович. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини