Мюфтийството призна: Турция ни налива 2 млн. лв. годишно

От Главното мюфтийство у нас не били запознати с факта, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще присъства на събитие в югоизточната ни съседка, на което са били поканени и районните мюфтии от България.

Това заяви говорителят на мюфтийството Джелал Фаик пред Bulgaria ON AIR.

Той отхвърли твърденията за мистериозна среща с цел политически заговор, като заяви, че винаги се е заигравало с подобни сценарии преди избори. По думите му на въпросното събитие в Турция са се раздавали награди и мюфтиите не знаели, че Ердоган също ще бъде там.

На въпрос дали е вярно, че Турция дава 2 млн. годишно на мюфтийството в България, той отговори, че сумата е около тези два милиона. Фаик обаче побърза да подчертае, че подобни дарения се правят и за други вероизповедания в България и настоя, че това не е намеса във вътрешните работи на страната.

"Не е тайна, че имаме дарения от страна на наши хора, които са в Турция, имаме дарения от страна на Дианета. По същия начин има дарения към други вероизповедания. След като има толкова невърнати вакъфски имоти на Главното мюфтийство в България, как да съществува тази институция? Как да съществува това изповедание в България, след като държавата не подава ръка? Държавата кастри Главното мюфтийството. Ние разчитаме на тези дарения", поясни той.

И още Фаик заяви, че няма информация на събитието в Турция да са присъствали политици от България.

"Очакваме да бъдат възстановени вакъфските имоти и да спре да се спекулира с мюфтийството", заключи той.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини