Кръшни хора се виха на събора в Башево

В неделя в ардинското село Башево за единадесета поредна година се проведе традиционния събор, който бе организиран с подкрепата на местното кметство, читалище „Хр.Смирненски” и изселнически организации от Турция. На празника се стекоха  много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция. Тук бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад,  заместникът му Изет Шабан и кметове и кметски наместници на населени места.

С приветствено слово към гостите се обърна кметът на Башево Мюрен Сали. Той заяви, че тези празници подтикват и оживяват туризма и по такъв начин подпомагат за развитието на района.

За доброто настроение на всички се погрижи група „Кърджали”. На мегдана в центъра на селото се извиха кръшни хора. А младежите направиха як купон под звуците на саксофониста Ахмед Аппас и на кларинетиста Кязим.

Проведе се и празнична томбола с много подаръци. Голямата награда (коч) спечели изселникът от Измир Месут Рафет.

Организиран бе и турнир по шахмат за аматьори. Призьорите получиха парични награди, осигурени от община Ардино.

В събота вечерта башевци се събраха и на традиционната земляческа среща в центъра на селото. Тя бе вълнуваща за всички присъстващи. Те си спомниха за родното място и за незабравимите мигове от детството. В края на срещата всички бяха единодушни, че традицията трябва да продължи.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини