Кърджали-градът на шизофрениците

Илия Илиев

През последния месец проявата на психичното болните в Кърджали е осезаема! В средата на месец юни психично болен се опита да похити четиригодишно дете след като го грабна от ръцете на баща му.Дни след това психично болен заплаши мъж на въжения мост.Малко след това брат и сестра месец на ред живеят с мъртвата си роднина. Друг пък е превърнал дома си в обществена тоалетна. Но в  клиника в Кърджали няма контрол на болните ! Ако те са по-добре и пазят ред то лекарите ги изписват.

Но трябва ли да е така и какво е всъщност шизофренията? Шизофренията е хронично психично разстройство белязано с невъзможност да се различат реалните от нереални събития. Параноидната шизофрения е най-често срещаната форма на шизофрения. Основните симптоми на параноидна шизофрения включват звукови халюцинации (дочуването на гласове, които другите не долавят) и измамната илюзия за преследване (чувство, че са преследвани или има заговор срещу тях). Болните може също да изпитват чувства на безпокойство, гняв и резервираност и често са заядливи или трудни за общуване. Много от специалистите смятат,че престъпленията, които се извършват са именно от такива хора, които се срамуват или им е неудобно да потърсят медицинска помощ! Но дори и да я потърсят специализираните клиники не са задължени да задържат болния ! Лекарите след като видят, че болният е малко по добре и ги освобождават, но не мислят за последствията: пациентът може да не си взима лекарствата, има ли попечител дали няма да извърши някое престъпление или убийство и т.н. 

Чл. 155  от Закона за здравето гласи : На задължително настаняване и лечение подлежат лицата по чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или застрашава сериозно здравето им.Чл. 146. (1) Лица с психични разстройства, нуждаещи се от специални здравни грижи, са:1. психичноболни с установено сериозно нарушение на психичните функции (психоза или тежко личностно разстройство) или с изразена трайна психична увреда в резултат на психично заболяване;2. лица с умерена, тежка или дълбока умствена изостаналост или съдова и сенилна деменция.

Обикновения и здрав човек се пита кой е виновен.Излиза,че след като болният е невменяем, то значи има много повече права от здравия! Удариш ли психично болен си виновен и веднага влизаш в съда! Трябва ли да е така се питаме! Колко още престъпления трябват да се извършат от подобни хора ? Повече от 15 % от престъпленията са извършени от тези хора. Специалисти психиатри са на мнение, че тези данни не отговарят на истината. Според тях престъпленията, извършени от психично болни, са се увеличили поне два-пъти през последната година. Но много малко е броят на болните, които търсят лекарска помощ и постъпват на лечение в клиники. Повечето психично болни хора са безработни и семействата им не могат да си позволят подобно лечение! В България е необходимо е да се направят защитени домове, като част от реформата, като по този начин ще намалеят престъпленията, извършени от психично болни.Трябва да се вземат спешни мерки и не се създаде система от грижи.

Илия Илиев


Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини