Пет десни партии с общ ултиматум към Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски да декларира пред парламента в петък, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли, поискаха ДСБ, "Движение България на гражданите", "Свобода и достойнство", "Зелените" и "Синьо единство".

В декларация, озаглавена "Четири стъпки за излизане от политическата криза", петте формации заявяват, че се ангажират с гражданите да изработят платформа на единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България.
Това е първото общо действие на партиите, след заявеното намерение за преговори за съвместно явяване на изборите.
Петте партии предлагат парламентарните политически сили незабавно да заявят, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание, президентът да насрочи парламентарни избори не по-късно от края на септември. 
Докато се разпусне, НС да приеме промени в Изборния кодекс, предвиждат още четирите стъпки за излизане от политическата криза. 

"Правителството е неспособно да формулира общественоприемлив план за излизане от политическата криза, никой от 240-те народни представители не може да даде адекватен отговор на хората. Нито една от 4-те парламентарни партии не може да посочи решение", мотивират се партиите.
Оттам напомнят, че същността на протеста е отказът на гражданите да търпят управления, формирани върху задкулисни зависимости, "управления, които отстраняват гражданите от държавата".
Според петте формации държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство. 
Преди 2 дни новият лидер на ДСБ Радан Кънев заяви, че засега няма да води преговори със СДС за обединение въпреки идеята му за общ реформаторски десен блок.  
Кънев заяви, че ще влязат незабавно с контакт със "Зелените", „Синьо единство”, "Движение България на гражданите”, НДСВ и „Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов, както и гражданско сдружение „Демократично действие”.

Междувременно "Движение България на гражданите" също обяви, че започва преговори с партиите в дясно и център-дясно.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини