Орешарски: Бих намалил субсидията за партиите на 5-6 лева

Аз не съм склонен да вземам решения, от които следват краткосрочни действия. Към момента няма такава хипотеза. Ако го направи ( новият президент- Радев- бел. ред.), ще го обявя. Така бившият премиер Пламен Орешарски коментира в студиото на Би Ти Ви вероятността да бъде поканен от новия президент за служебен премиер. Той потвърди, че е дал гласа си за Румен Радев на балотажа, че е изненадан от високия резултат за себе си и е благодарил на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за подкрепата.

Той отговори на поредната порция критики на премиера в оставка Бойко Борисов за това, че той е направил лагера в Харманли. Типичен случай на прехвърляне на отговорности, каза Орешарски. „ През 2012 г. е взето първото решение за Харманли от кабинета „Борисов 1“. Каква е вината ми, че го изпълних ли“, попита Орешарски.

Потвърждаването на рейтинга на държавата от Стандарт & Пуърс, Орешарски преведе така: „Потвърждаването а прост език казва – същите сте, не виждаме нищо да се е променило“. Той препоръча да се стремим да попаднем в горния клас рейтинг – инвестиционния, в какъвто сме били преди 2009 г.

Помолен да коментира ябълката на раздора между ГЕРБ и ПФ- пенсията от 300 лв., Орешарски я определи като много висок шок, който той не би препоръчал. Бившият премиер и финансов министър бе категоричен още, че след референдума, е трябвало да се намали партийната субсидия. В петък, при приемането на бюджета депутатите я оставиха в размер на 11 лева за глас. Според Орешарски, 5-6- лева биха били достатъчни.

Предпразнично, той даде съвет към хората преди празниците- „ Бъдете пестеливи, не ходете в банка да теглите заем, а да правите депозит“.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Коментари в сайта

Последни новини