Орешарски, Марешки и Дончева не подкрепят никого за балотажа

Неуспелите кандидати за президент Пламен Орешарски, Веселин Марешки и Татяна Дончева обявиха, че няма да заявят подкрепа за никого на балотажа.

Кандидатпрезидентската двойка Пламен Орешарски - Данаил Папазов излезе с официална позиция, в която обяви, че няма да гласува нито за подкрепяния от БСП Румен Радев, нито за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. 

"Говори се за алтернатива и промяна, без да са налице кандидати, които да не са от настоящото статукво. Нещо повече, очертава се имитацията на опозиционност и политическо двуличие да продължат да доминират и на оформения балотаж. На участниците в него пожелаваме успех, в който ние самите няма да съучастваме по какъвто и да е начин, за да запазим позицията си на опозиционна алтернатива", заявиха бившият премиер и партньорът му, които бяха подкрепени от ДПС и получиха 6,6% от гласовете. 

Независимият бизнесмен Веселин Марешки, който събра над 11% и се нареди на четвърта позиция в надпреварата за президент, също заяви, че не мисли да казва на избирателите си как да гласуват и в момента „мери отвращението си” от двамата възможни кандидати на втория тур. 

"Нямам намерение да си пренасочвам гласовете, хората не са стадо, просто ще ги помоля да им разгледат биографиите и да преценят кое е по-голямото зло, защото заради манипулациите, които бяха извършени най-вече от червените, аз не съм на балотаж”, каза още собственикът на аптечна верига и бензиностанции пред bTV. 

Марешки беше категоричен, че самият той няма как да подкрепи Радев, защото не иска БСП и ДПС да се връщат на власт, можело и изобщо да не гласува, или пък да избере квадратчето "Не подкрепям никого". 

Пред БНР бизнесменът допълни, че ще направи партия и ще се яви с нея на парламентарните избори.

Лидерът на "Движение 21" на Татяна Дончева също заяви, че не би подкрепила нито Радев, нито Цачева на втория тур. Коалицията между нейната партия и НДСВ събра едва около 2% на първия.

"Няма да обиждаме избирателите си с подобни призиви. Те мислят достатъчно, за да направят своя избор. Аз лично няма да подкрепя нито един от кандидатите. Нито смятам, че е почтено да се подкрепи сегашното управление, нито смятам, че е причина да се подкрепи олигархичното крило на БСП", каза Дончева.

От обединението на НФСБ, ВМРО и "Атака" още в изборната нощ заявиха, че не са "чобани" и няма да казват на хората как да гласуват.

От Реформаторския блок, с изключение на отдавна излезлите в опозиция ДСБ, вчера заявиха категорична подкрепа за Цецка Цачева.

ДПС пък недвусмислено намекнаха, че ще гласуват за Румен Радев. 

"Нашите избиратели очакват да има промяна в България. Не е добре да има концентрация на всички институции в ръцете на една партия и още повече в ръцете на една персона“, каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини