В сезона на алергиите Кърджали остана без лекари специалисти

Три области в страната са без специалисти по алергология. Това съобщи заместник-ректорът на Медицинския университет в столицата проф. Васил Димитров. “В цяла България алерголозите са общо 110, а в градове, като Ямбол, Кърджали и Монтана липсват напълно. В последно време обаче се наблюдава засилен интерес към специалността. След последната изпитна сесия в академията са излезли 7 кандидати за 2 свободни места”, уточни проф. Димитров.Въпреки тревожната статистика, алергологията не е профилът с най-малко кадри. На първо място е ревматологията, където работят едва 72 лекари. За сметка на това кардиолозите в страната са над 950 души. Това е една от най-предпочитаните специалности.
Според проф. Димитров много малко са желаещите за анестезиология, педиатрия и пулмология. Проблемът не е в липсата на свободни места. “Ако имаме 800 отворени позиции, за тях кандидатстват едва 500 млади лекари разкри още проф. Димитров. “Освен че изтичат в чужбина, те често са привлечени и от по-добрите условия на фармацевтичните компании. Ако при нас те получават 700 лв. заплата, там стартират с 2000-3000 лв. и служебен автомобил”, уточни той.
Напоследък много млади лекари се ориентирали и към офталмологията. В момента у нас има общо 800 такива специалисти. За сметка на това уролозите, УНГ и пулмолозите са между 300 и 350. Проблем напоследък има сред белодробните лекари. В областите Велико Търново, Шумен и Пловдив бяха закрити клиники и сега тези кадри се ориентират към работа зад граница, което няма да е добре за здравната ни система.
Първият випуск от дипломирани парамедици пък не може да работи по специалността си въпреки големия недостиг на кадри в спешната ни помощ. Причината е, че няма разкрити щатни бройки за тази длъжност, обясняват от Министерството на здравеопазването.
Оказва се, че за разлика от всички останали специалисти, чиито задължения и отговорности са подробно разписани, все още няма ясни критерии за това какво ще работят парамедиците. Засега държавата се отказва от първоначалната си идея те да заместват фелдшерите в определени случаи.
Новата професия беше включена в списъка на професиите в България през януари 2012 г. Парамедиците трябваше да работят в спешните отделения на лечебните заведения и в центровете за спешна помощ, съобщава “Монитор”.
Специалността вече се преподава в колежите, а самите парамедици са разделени в три категории. Най-ниската включва транспорт на пострадали и болни хора с оказване на първа помощ. Следващата е свързана с транспортирането на пациента и оказването на първа помощ в спешните отделения към лечебните заведения. А третата включва транспорт и асистиране на лекаря от Спешна помощ. Последната степен е с най-висока квалификация и обучението продължава 2 г.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини